Press Događaji

Završeno takmičenje srednjoškolaca u programiranju „Znanje je izbor“

Takmičenja srednjoškolaca u programiranju igraju važnu ulogu u identifikaciji i podršci mladih talenata u oblasti IT-a. Djeca predstavljaju snagu budućeg društva, i njihova strast i vještine u programiranju su od ključnog značaja za rješavanje izazova u digitalnom dobu.

Nakon nekoliko faza akademije (online kursevi, eliminacioni testovi, prakticna nastava u
kompanijama) u trajanju od 9 mjeseci učenici su imali priliku da se upuste u izazovne zadatke i da pokažu svoje vještine i kreativnost u oblasti programiranja.

Raspoređeni u 4 tima, prezentovali su svoja projektna rješenja stručnom žiriju u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

„Ono što me svakako raduje ta želja kod mladih ljudi, da se uključuju i da žele da nauče nove trendove koji su u IT-u zastupljeni već evo par godina. Ono što je svakako stvar koju bi volio u narednom periodu da vidim je uključenje i drugih gradova, ne samo Podgorice, Bijelog Polja i Nikšića, već želimo da ojačamo zajednicu, tako da već naredne godine očekujemo i uključenje škola s primorja i dodatno drugih škola sa sjevera. I ono što me dodatno obradovalo danas, da su svi učenici i timovi koji su danas prezentovali svoje rješenje pokazali izuzetno visok nivo tehnološke potkovanosti, takođe i prethodnih dva mjeseca što su pohađali i kurseve mekih vještina, koji su dodatno obogatili njih kao buduće IT profesionalce, koji će nadam se već od naredne godine, neki od njih postati naši zaposleni.“

Zoran Mastilović, mentor pobjedničkog tima

Pobjeda Bite Squad-a, mješovitog tima učenika Elektro škola iz Podgorice i Bijelog Polja projektnim rješenjem predstavlja izuzetan uspjeh i potvrdu talenta i truda ovih mladih ljudi.

“Što se mene tiče tim je bio vrlo dobar, svi smo bili dobro strukturirani, želio bi da pohvalim tim i dobro smo odradili, sve je bilo kako treba I sad smo puni utisaka, vrlo smo srećni jer smo dobili prvo mjesto.”

Uroš Katanić, Elektrotehnička škola Podgorica

“Projekat je bio jako zabavan, zato što je ideja samog projekta jako zanimljiva, ali ja sam tu bio sa odličnim ljudima, sjajnom ekipom I stvarno je bilo uživanje raditi u takvom okruženju.Kada smo se prvi put upoznali, samo smo odjednom kliknuli I ono igrali smo zajedno i igrice nismo baš tako radili na početku, ali bilo je stvarno sjajno i stvarno je ekipa predobra.”

Nikola Pejović, Elektrotehnička škola Podgorica

Ova pobjeda naglašava važnost kolaboracije i zajedničkog rada u rješavanju izazova i razvoju inovativnih projekata. Pobjedničko rješenje, kombinacija je kreativnosti, tehničkog znanja kao i prezenterskih sposobnosti srednjoškolaca.

Kombinovan sa praktičnim radom u kompanijama edukatorima Amplitudo d.o.o., Bild, Data Design, Coinis, ProgmataTechnologies, Oykos Development i NLP Network ovaj program našim polaznicima omogućio je simuliranje realnog radnog okruženja, timski rad i mogućnost za rad na stvarnim projektima.

Nagrade koje su obezbijedili naši partneri Fondacija “Čini dobro”, Crnogorski Telekom, CKB bank, Opština Nikšić, 3D soba, Euro-Unit Montenegro, Opština Bijelo Polje, Multicom i DATIKA služe kao motivacija za dalji rad i dokaz su toga da se trud zaista isplati.

U videu se prisjećamo završnog takmičenja Cortex akademije “Znanje je izbor”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Help desk

HR Platforma

Registar članica