Ideja o stvaranju Cortex sela

 

Inicijalna ideja o stvaranju Cortex sela koja je došla od grupe entuzijasta i inovativnih lidera IT kompanija, za arhitektonski studio A12 zvučala je potpuno utopijski. Međutim, sinergijom članova upravnog tima vremenom dobila je obrise realno ostvarivog projekta. 

Projektni menadžer, Miloš Laković, istakao je da je najteži dio puta već savladan – odabrana je lokacija ovog budućeg kompleksa kao i izvođač radova, obezbijeđeno je finansiranje, a što je najvažnije – stambeno će biti obezbjeđeno 115 porodica

Detaljnije o projektu iz ugla jednog od partnera na projektu, studija A12, pročitajte u nastavku.

 

Proces planiranja i razvoja projekta

 

Bez sumnje, u pitanju je jedinstveni projekt koji je iz dana u dan donosio nove izazove, ali istovremeno inspirisao sve partnerske strane da ulažu dodatne napore i pomjeraju granice.  

Na početku projekta, postojala su tri pravca kojima je bilo moguće stambeno obezbijediti zaposlene u IT zajednici. Prva opcija je bila najjednostavnija i najracionalnija – kupiti već izgrađene stanove na tržištu.  Druga opcija bila je izgradnja klasične stambene zgrade, sličnoj onima na koje svakodnevno nailazimo u okruženju. 

Međutim, odabrana je treća i najzahtjevnija opcija: izgradnja i stvaranje jedinstvenog projekta koji će nositi nove vrijednosti – na prvom mjestu humanost, zatim zajedništvo, sinergiju, socijalizaciju, novi i zdraviji stil života. 

Imajući ove vrijednosti na umu, svi izazovi i problemi u realizaciji lakše su se rješavali.

 

"Cortex selo" iz ugla arhitekture i A12 tima

 

Kompleks “Cortex selo” je u mnogim aspektima jedinstven projekat, gdje je osnovna ideja bila stvoriti naselje po mjeri čovjeka.

U procesu planiranja nisu praćene uobičajene procedure, već su u prvi plan stavljeno stvaranje kvalitetnog unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora koji će omogućiti komforan i kvalitetan život korisnika, pa je za potrebe takvog kompleksa tražena adekvatna lokacija.

 

 

U urbanističkom rješenju osnovna ideja je bila da se racionalno iskoristi prostor, odnosno da se gradnjom objekata ne ugroze planirane slobodne površine za različite sadržaje. Objekti su raspoređeni tako da imaju pravilnu insolaciju, odnosno osunčanje tokom cijelog dana, što je jako važno za svaki stambeni prostor.

Posebno se vodilo računa da objekti imaju adekvatnu međusobnu distancu, što omogućava intimu i komfor stanara.

Najveći dio saobraćaja i parking prostora spušten je na nivo ispod zemlje u podzemnoj garaži, kako bi u parteru ostalo prostora za što više zelenih površina. 

U odnosu na klasičnu stambenu gradnju koja je danas aktuelna, Cortex selo ima mnogo benefita. Prije svega to su humani aspekti – veliki procenat zelenih površina, niska spratnost, manja gustina naseljenosti, brojni sportsko-rekrativni i zabavni sadržaji. 

Stanovi imaju jasno odvojene dnevne i noćne zone, gostinjski toalet, odvojen vešeraj, komforne i prozračne prostorije za boravak, prostrane terase, velike staklene površine za interakciju sa spoljašnjim prostorom.

Prosječna neto površina stana u kompleksu je 82 m2, što dovoljno govori o prostornom komforu stambenog prostora.

 

 

Još jedna jedinstvenost ovog projekta je uključenost budućih stanara kompleksa u razvoj projekta. Odrađene su brojne ankete, sastanci i konsultacije. Svi zahtjevi kupaca su evidentirani, tehnički timovi su ih razmatrali, a projektni tim A12 izlazio je u susret zahtjevima kad god je to pilo moguće.

Na ovom projektu kupci su mogli da biraju položaj, orijentaciju, strukturu i veličinu stana, sadržaje i materijalizaciju, pa čak i tehnologiju odnosno instalacije unutar stambene jedinice. 

Ovdje moramo iskazati posebnu zahvalnost kompaniji Eurozox i projektnom timu A12 na velikom razumijevanju jer se radi o potpuno nesvakidašnjim procesima, koji su nezamislivi u planiranju kolektivnih stambenih objekata.


Sadržaj stambenog kompleksa

 

Osim 5 stambenih objekata predviđeno je i 5 fokalnih tačaka u otvorenom prostoru, koji daju život ovom kompleksu. To su fitnes zona, parkovska površina, caffe, odnosno community centar, igralište za djecu i sportsko-rekreativna zona.

Igralište za djecu će biti posebno osmišljeno kako bi podstaklo pravilan razvoj najmlađih, o čemu će biti konsultovati eminentni stručnjaci iz ove oblasti. Takođe, želimo da izbrišemo predrasude da IT inženjeri slobodno vrijeme provode na računarima, igrajući video igrice i slično. 

Vodilo se računa da sadržaji na relativno malom prostoru budu dobro izbalansirani i podsticajni kako bi inspirisali buduće stanovnike za sve tipove aktivnosti. Na ovaj način se podstiče socijalizacija, interakcija i zdravi stilovi života što značajno doprinosi kvalitetu života u gradovima.

Ovo je nešto što je, nažalost, prava rijetkost u današnjoj stambenoj gradnji, a projektnom timu je to bo apsolutni prioritet od samog početka.

 

Ekološke karakteristike „Cortex sela“

Projektni tim A12 je naročito ponosan na to što će kompleks uključit 40% zelene površine parcele, odnosno 4.500m2 uređenih zelenih površina. Značaj zelenih površina za mentalno i fizičko zdravlje je ogroman, kao i za promociju ravnoteže između posla i privatnog života.

Ovaj projekat će ispuniti jedan od savremenih principa planiranja stambenih kompleksa – 3-30-300 a to znači: 3 drveta vidljiva iz svakog stana, 30% površine kompleksa pokriveno krošnjama drveća i 300m udaljenost od stana do najbliže parkovske površine. 

Za projektovanje pejzažne arhitekture i spoljašnjih sadržaja u kompleksu angažovana je specijalizovana kompanija „Altscape“.

Što se tiče tehnološke opremljenosti objekata u domenu energetske efikasnosti koristiće se krovne površine za smještaj solarnih panela za proizvodnju električne energije.


 

U kompleksu će postojati punjači za električne automobile, a planiran je i automatizovan i nezavistan sistem irigacije zelenih površina koji neće koristiti gradsku vodovodnu mrežu.

Takođe, kad kompleks zaživi planirano je sprovođenje brojnih edukativnih programa za najmlađe, kako bi ukazali na važnost ekologije, proizvodnje zdrave hrane i drugih važnih tema.

Prema projektnom timu A12, Cortex selo biće idealno naselje po mjeri čovjeka i značajno će transformisati neposredno okruženje, a dugoročno i percepciju stanovanja na nivou Podgorice. 

O osvrtu na projekat poslušajte i u videu od izvršnog direktora A12 studija, Slobodana Petrovića na ovom linku.