Jačanje IT sektora

Kako bismo uspješno doprinijeli digitalnoj transformaciji i jačanju IT sektora, ICT Cortex razvijamo kao inkluzivno i nezavisno udruženje. Zato se naše djelovanje zasniva kroz sinergijsku saradnju na tri nivoa:

1) Saradnja s akademskom zajednicom

Kontinuirano radimo na unaprjeđenju edukativnog kurikuluma kako bi riješili jedan od krucijalnih problema – nedostatak kvalifikovanog kadra, propraćenog nedostatkom razvojnog podsticaja, zbog čega je važna tijesna saradnja sa akademskim sektorom.

2) Saradnja sa javnim institucijama

Zajedničko djelovanje državnih institucija i ICT klastera predstavlja ključni korak u daljoj digitalizaciji i razvoju IT industrije u Crnoj Gori. Stvaramo uslove da IT sektor postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažna ekonomska djelatnost koja će kreirati vodeće izvozne proizvode države.

3) Saradnja sa privredom

Pružamo podršku privredi u procesu digitalizacije kroz digitalne alate i tehnologije kreirane od strane članica klastera.

Edukacija i zapošljavanje

Imajući u vidu da je jedan od glavnih problema IT industrije  manjak stručnih kadrova, stvaramo nove i jačamo postojeće kadrove. Kroz naše programe edukacije planiramo stručno osposobljavanje za najmanje 200 osoba godišnje, sa ciljem da barem 50% od njih bude zaposleno u nekoj od kompanija članica ili drugih IT kompanija.

Ključne aktivnosti za osnaživanje IT kadrovskih kapaciteta su

  • Edukacija novih kadrova;
  • Edukacija postojećih kadrova;
  • Razmjena znanja između članica klastera;
  • Edukacija i promocija zapošljavanja i osnaživanja žena u IT-u, 
  • Razmjena znanja između stručnjaka i kompanija na regionalnom i internacionalnom nivou 
  • Sajam zapošljavanja

Internacionalizacija i jačanje izvoznog potencijala

Dio naših članica je svojim poslovanjem okrenut inostranom tržištu, a naš fokus kao ICT klastera jeste upravo podrška IT kompanijama u strateškom pozicioniranju kako na regionalnom tako i na svjetskom nivou. 

Jačanju naših inovativnih aktivnosti dodatno doprinose partnerstva sa prestižnim univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima, ICT hubovima i sličnim institucijama. Kroz takvu saradnju utičemo na bolje pozicioniranje naših članica na globalnom tržištu.

Jačanje inovacija i konkurentnosti

Povećanje konkurentnosti crnogorske ekonomije baziramo na razvijanju inovacija, znanja i ljudskih resursa u prioritetnim oblastima. 

U skladu sa tim, kroz naše aktivnosti koristimo stručni kadar, lokalne i međunarodne profesionalce, kao i najsavremeniju opremu. Jačanjem inovativnosti i konkurentnosti radimo na razvoju i unapređenju IT ekosistema u Crnoj Gori

Digitalna transformacija društva

Svjesni smo da su nam potrebne zakonodavne, poreske i obrazovne reforme koje ćemo detaljno predstaviti kroz IT manifest. Zato je naš fokus tijesna saradnja državnih institucija i članica klastera kako bi sinergijskim efektom doprinijeli digitalnoj transformaciji Crne Gore.  IT industrija može postati glavna privredna grana, koja će podstaći ubrzan rast ekonomije, ojačati inovacioni i investicioni potencijal, generisati nova radna mjesta i doprinijeti efikasnijoj javnoj upravi.

Društveno odgovorno poslovanje

Udruženi možemo više na svim poljima!
Kroz aktivnosti fondacije imamo u planu da finansiramo društveno odgovorne projekte u oblasti: digitalne edukacije, podrške porodicama, inicijative za zaštitu životne sredine, podsticaj zdravih stilova života, razvoj digitalne infrastrukture i servisa. 

Vjerujemo da ćemo našim aktivnostima biti primjer dobrog poslovanja i pokretanja aktivnosti za boljitak zajednice u kojoj živimo.