Prezentacija projekta stambenog obezbjeđenja za zaposlene u ICT industriji

Danas je u hotelu CUE održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekat stambenog obezbjeđenja za zaposlene u IT industriji, a na kojem su učešće uzeli i partneri na projektu i budući stanari ovog stambenog kompleksa.

Projekat stambenog obezbjeđenja iniciran je od strane privrede – 19 IT kompanija, koje će pružiti potpunu podršku za svojih 115 zaposlenih i njihovih porodica u riješavanju jednog od važnih životnih pitanja. Na ovaj način, ICT Cortex, članice klastera, kao i partneri na projektu, daju svoj doprinos u kreiranju ambijenta koji će smanjiti odlazak IT stručnjaka iz Crne Gore i omogućiti im ljepšu i sigurniju budućnost u svojoj zemlji, poručili su ICT Cortexa.

Zahvaljujući podršci partnetra na projektu NLB banci i EUROZOX-u stvoreni su uslovi da zaposleni u ICT-u riješe svoje stambeno pitanje uz značajne uštede i brojne druge povoljnosti. Glavni cilj ovog projekta jeste briga o zaposlenima i stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg ambijenta u Crnoj Gori iz koje mladi ljudi neće odlaziti,” kazala je predstavnica ICT Cortex, Natalija Hidić.

 

Upravo iz razloga što stručnjaci iz ICT sektora u potrazi za novim znanjima i većim prihodima odlaze u inostranstvo, ICT Cortex je odlučio da ponudi rješenje stambenog pitanja kako bi pokazali koliko cijene svoj kadar i učvrstili saradnju u budućnosti.

Ponudili smo rješenje stambenog obezbjeđenja gdje su kompanije članice prihvatile da u periodu trajanja kredita, koji će trajati od 20 do 25 godina za zaposlene koji su zainteresovani, preuzmu na sebe plaćanje svih kamata, da obezbjede mjenice prema bankama, prema Eurozox-u i da pokušamo na svaki način pomognemo našim kolegama da sebe i svoje porodice zbrinu i na taj način ih trajnije vežemo za naše kompanije i Crnu Goru,” istakao je Predsjednik UO klastera ICT Cortex, Vladan Tabaš.

 

Ova plemenita ideja započeta je prije više od godinu dana, u tom trenutku nije bilo jasno koje će sve vrijednosti donijeti ovaj projekat, ali se vremenom pokazalo da donosi mnoštvo benefita zahvaljujući podršci partnera projekta.

Kada su u pitanju konkretni finansijski benefiti postoje tri ključna. Jedan je izrazito konkurentna cijena za dobar kvalitet koji je ponudila kompanija-izvođač Eurozox, ekstremno povoljni uslovi kreditiranja stambenih kredita koji su ponuđeni od strane NLB banke i kao treća stvar subvencija kamatne stope koje su ponudile neke od kompanija za svoje zaposlene,” objasnio je projektni menadžer ICT Cortexa, Aleksandar Drekalović.

Zahvaljujući takva tri čvrsta stuba na kojima je projekat građen, uspostavljena je mogućnost za kreiranje ambicioznog projekta Cortex selo koje ne slijedi klasičan primjer rješavanja stambenog pitanja za zaposlene.

 

“Projekat za cilj ima da stvara neke nove vrijednosti, humanost, zajedništvo, sinergiju, interakciju, socijalizaciju, edukaciju, te da tako zapolenima, odnosno budućim stanarima pruži jedan potpuno novi i zdravijii stil života. Kada su u pitanju odabir lokacije, ono što je nama zadovoljilo sve kriterijume jeste zona u sklopu detaljnog detaljnog urbanistička plana Titex. Lokacija je izrazito longitudna u pravcu sjever-jug i omogućila nam je značajno bolje pozicioniranje objekata. Jako nam je bilo važno koncentrisarti gradnju i omogućiti što više slobodnih površina za smještaj raznih zabavnih, sportsko-rekreativnih i drugih površina,” pojasnio je projektni menadžer Cortex sela, Miloš Laković.

Laković je podsjetio da će u pet zgrada biti smješteno 115 stambenih jedinica, sa 12,5 hiljada kvadrata nadzemne površine. Cortex selo će sačinjavati i zelene površine, podzemna garaža, parking, fitness centar, park, dječije igralište, community centar, prostori za djecu. Cilj projekta je da donese brojne nematerijalne vrijednosti i više uključiti vrijednosti selo u gradskoj sredini.

 

Takvu ideju su prepoznali i investitori, građevinska firma Eurozox, koja je kao društveno odgovorna kompanije kroz ovaj projekat odlučila da pokaže standard gradnje.

“Vjerujemo da će projekat Cortex selo u narednom periodu značajno transformisati neposredno okruženje, a samim tim i percepciju stanovanja na nivou cijele Podgorice, a i šire,” rekao je izvršni direktor EUROZOX-a, Zoran Drobnjak.

 

Snažnu podršku projektu Cortex selo od samog početka je pružila i kompanija Coinis. Izvršni direktor Coinis- a Dejan Petković svjedoči da je početak bio izazovan, ali je izrazio zadovoljstvo što se sada nalaze u fazi projekta kada je njegova uspješna sudbina već izvjesna.

“Ja vjerujem da je ovaj projekat samo početak, za manje od dvije godine koliko Cortex postoji se već formirala zajednica i sinergija između svih kompanija. Toliko sam srećan i motivisan jer Crna Gora je lider u regionu, ali i daleko šire od toga, jer realizovati ovakav projekat je zaista nevjerovatno,” kazao je Petković

ICT Cortex danas, sa početkom u 17h30m organizuje Godišnju skupštinu, radni sastanak svih članica klastera, nakon čega će biti organizovan i događaj “Cortex i prijatelji” na kojoj se očekuju brojne zvanice iz IT svijeta, te privatnog i javnog sektora Crne Gore.

“Biće to prilika da se zahvalimo svim partnerima i prijateljima klastera na doprinosu koji su dali u realizaciji zajedničke vizije. Na događaju ćemo prezentovati rezultate rade u 2022.godini te najaviti planove za 2023.” pojasnila je direktorica marketinga u klasteru ICT Cortex, Tanja Dukić.