Prethodne nedjelje Lisabon je bio epicentar tehnoloških inovacija. Preko 70 hiljada učesnika iz 161 države, 2696 startup-ova, 1050 govornika, 1081 investitora okupilo se na najvećoj tehnološkoj konferenciji u Evropi – Web Summitu.

Zahvaljujući Glavnom gradu i ICT Cortex-u, priliku da predstave svoje inovacije na ovo dogadjaju imali su i crnogorski startup-ovi.

O projektu koji drugi put realizuje Glavni grad i ICT Cortex, poslušajte iz izjave Džemala Lekića, direktora CIS-a. 

Najveću pažnju privukao je startup Spectro Solutions koji je predstavio inteligentan servis za detekciju požara, a koji je ušao u uži krug 105 startup-ova, od ukupno 2696 i predstavio se potencijalnim investitorima u okviru Siemens Pitching takmičenja.

Riječ je o softveru zasnovanom na algoritmima vještačke inteligencije koji funkcioniše kao nadogradnja bilo kom tipu nadzornog alata, čineći ga inteligentnim na način ustupanja povratne informacije klijentu o stanju na terenu koji se snima, po pitanju požara. Cilj softvera je pouzdan, brz i pristupačan vid rane detekcije požara.

Iza ideje i prve verzije softvera stoji petočlani tim mladih startapera: inženjera, programera i menadžera, koji su već uspostavili prvog digitalnog AI asistenta za nadgledanje požara na poluostrvu Luštica. O svim aktivnostima u kojima je Spektro učestvovao na Web Summitu, poslušajte iz izjave Ane Ašanin.

Zapažen nastup na ovoj IT smotri imao je i MedPack, startap koji ima za cilj povećenje pravilnog pridržavanja terapiji, a samim tim i dugoročnog kvaliteta života pacijenta.

MedPack se sastoji od aplikacije i pametne kutije. Uz pomoć aplikacije korisnik će definisati svoj raspored, te koji se lijek nalazi u kojoj pregradi.

Predviđeno je da aplikacija sadrži bazu ljekova dostupnih na tržištu korisnika, što bi olakšalo krairanje rasporeda i pomoglo korisnicima da pravilno uzimaju lijek, te bi obavještavalo pacijenta i njegovog ljekara ili staratelja ukoliko neki lijek ne uzima pravilno (predugo, prečesto ili na način koji može biti štetan).

Takođe, predviđeno je da aplikacija uči od navika korisnika, te u skladu sa tim modifikuje njegov raspored.

Pogledaje kakvi su utisci članova tima Medpack iz Lisabona. 

U okviru crnogorske starup delegacije bile su i predstavnice Fintech startup-a Flash.

Flash povezuje banke, trgovce i klijente kroz jedinstvenu platformu, povećavajući im efikasnost uz smanjenje troškova. Uz Flash mobilnu aplikaciiju klijenti mogu vršiti beskartična i bezgotovinska plaćanja kod trgovaca, u radnji ili online.

Klijenti mogu centralizovano upravljati svim svojim bankarskim računima, prenijeti sredstva, zahtijevati pozajmicu ili povrat sredstava od drugog klijenta, podijeliti račun s drugim klijentom ili definisati plaćanje u tačno određeno vrijeme samo na osnovu broja telefona.

Flash je početak digitalne bankarske revolucije i za cilj ima transformaciju tradicionalnih pristupa plaćanju. Svoje utiske sa Web Summit-a, podijelila je Milica Gazivoda.

Na Web summitu, predstavljen je i startup Guidi – platforma dizajnirana da omogući potpuno nov način obilaska znamenitih mjesta. Aplikacija se koristi za dopisivanje sa istorijskim ličnostima i karakterima specifičnim za svaku lokaciju, dok fiktivni vodič priča o istoriji iz svoje tačke gledišta čineći doživljaj ličnijim i stvarnijim.

Guidi pomaže korisnicima da dožive eru i turističku destinaciju koju posjećuju. Kako kažu članovi njihovog tima, Guidi je zapravo virtuelni prijatelj iz prošlosti. U videu saznajte više o ovom start-upu i poslušaje kakvi su njihovi utisci sa Web Summit-a.

Digitalni računovođa je još jedan crngorskih startup koji se predstavio na Web Summit-u.

U pitanju je rješenje koje unaprjeđuje poslovanje kroz digitalnu transformaciju administrativno – računovodstvenih poslovnih procesa u kompanijama.

Platforma omogućava jednostavnu razmjenu dokumenata između kompanije i računovođe fotografisanjem dokumenta u trenutku njegovog nastanka putem mobilne aplikacije ili uploadom direktno u Tiramisu ERP informacioni sistem.

Bilo kojom od ovih akcija računovođa dobija notifikaciju i validira struktuirane podatke sa dokumenta na dalje knjiženja što će se automatski odraziti na izvještaje o poslovanju preduzeća koji su uživo u sistemu dostupni njihovom vlasniku. U videu poslušajte Zorana Mastilovića iz kompanije Data Design o njihovom učešću na Web Summitu.

Crna Gora imala je i starup iz oblasti zelene ekonomije – Prezla, starup koji ima za cilj podizanje svijesti ka smanjenju bacanja hrane, zdravijoj sredini i srećnijem društvu.  Njihov tim razvio je aplikaciju koja povezuje sve koji posjeduju višak hrane (hotele, supermarkete, restorane) sa onima koji žele da kupe tu hranu za sebe ili  onima koji žele da je doniraju drugima.

Jednim potezom korisnik može uticati na rješavanje gorućih problema bacanja hrane, zagađenja životne sredine i sve većeg rasta neuhranjenog dijela društva.

Kompanija Oykos Development predstavila je na Web summit-u svoj startup, Dixi Digital.

Dixi digital je društvena mreža na kojoj svi korisnici zarađuju. Svi sadržaji, interakcije i vrijeme provedeno na ovoj društvenoj mreži su direktan izvor prihoda za korisnike – kako za kreatore, tako i za publiku.

U videu možete saznati više o ovom startapu od osnivača Dixi Digitala i izvršnog direktora kompanije Oykos development.hub, Filipa Anđelića.

Startup Flourish je drugi put na Web Summitu, ove godine kao BETA startup.

Flourish je pametni asistent za razvoj emocionalne inteligencije zaposlenih, softversko rješenje koje razvija i održava emocionalnu inteligenciju kroz personalizovane edukativne vježbe.

Više o Flourish startup-u i njihovom drugom učešću na Web summitu-u, govorila je Jasna Pejović, ko-osnivač i izvršna direktorica Flourish-a. 

Pored startup-ova, crnogorsku delegaciju na Web Summit-u činili su i predstavnici izvšne kancelarije crnogorskoj ICT klastera Cortex, koji su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim tehnološkim inovacijama, ostvare konekcije sa svjetskim organizacijama i IT kompanijama, koje će im biti od koristi za realizaciju planiranih aktivnosti u cilju digitalne transformacije i internacionalizacije crnogorske ICT zajednice.