Švedska vlada je kroz Regionalni program za inkluzivni ekonomski razvoj u istočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu podržala razvoj crnogorskog ICT klastera Cortex uz pomoć njemačkog Helpa i partnerske organizacije švajcarskog Helvetas-a. Organizacija za razvoj novih tehnologija ICT Cortex i Help potpisali su danas Sporazum u cilju podrške razvoju crnogorskog ICT klastera u okviru projekta „Rekonomija“ koju Help sprovodi u partnerstvu sa Helvetasom (Helvetas Swiss Intercooperation).

“Rekonomija” je novi projekat koji će podržati razvoj vještina, znanja i posredovanja  na Zapadnom Balkanu. Doprijeneće boljem funkcionisanju poslovnih usluga, obezbijeđivanju kvalifikovane radne snage, kao i promociji regionalnog brenda.

ICT klaster Cortex namjerava postići te ciljeve kroz usklađivanje, organizaciju i sertifikaciju obuka, podržavanjem internacionalizacije, jačanjem izvoznog potencijala i jačanjem IT sektora kao strateške industrije na nacionalnom nivou. Očekuje se da će članice klastera obučiti 100 ljudi u domenu IT sektora, do kraja trajanja projekta „Rekonomija“.

U praksi, to će takođe značiti brendiranje regiona putem stimulisanja konkurentnosti preduzeća u privatnom sektoru i stvaranje kritične mase kvalifikovane ženske radne snage, mladih i drugih marginalizovanih grupa kako bi se generisao inkluzivniji i održiviji razvoj. Svrha Sporazuma koji je potpisan sa ICT Cortexom je u stvaranju poslovnog okruženja koje eliminiše barijere za brži razvoj IT industrije, kvalitetnije i sigurnije poslovanje za članove ICT klastera, širenje na druga tržišta i digitalizacija državnog aparata i ekonomije Crne Gore.

“Raduje nas činjenica da smo prepoznati od strane Helpa kao inkluzivno udruženje koje ima za cilj da kreira ambijent za jačanje IT sektora i stvaranju uslova da IT sektor postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore. Vjerujemo da ćemo opravdati dato povjerenje i na najbolji način iskoristiti finansijsku pomoć koja nam je od značaja za pozicioniranje ICT Cortexa i podizanje svijesti javnosti o značaju postojanja jednog ovakvog udruženja, kao i promociju programa edukacija koji planiramo.” – saopšteno je iz ICT klastera Cortex.

“Ovaj program je prilika za nas da obezbijedimo pristup novom, budućnosti orjentisanom sektoru – mladima – tako što ćemo im omogućiti da steknu moderne digitalne vještine koje će im osigurati pristojan život u njihovim zemljama”, naglasio je Klaus Mock regionalni koordinator Help-a.

Aktivnosti koje će finansirati Help usmjerene su na početne akcije koje planira ICT klaster i olakšavaju pokretanje njihovog dugoročnog djelovanja u Crnoj Gori i zapadnom Balkanu. Help putem ovog ugovora podržava klaster u pokretanju kampanje koja će se sastojati od niza marketinških aktivnosti u cilju podizanju svijesti o postojanju klastera.

Pored toga, Help će takođe finansirati stvaranje dvojezične web stranice, knjige grafičkih standarda i izradu HR softvera.