EU, EBRD i ICT Cortex: U zajedničkoj misiji ka jačanju kapaciteta ICT sektora u Crnoj Gori

Uspješno završen Adižes Leadership program namijenjen top menadžerima iz renomiranih IT kompanija crnogorskog klastera ICT Cortex uz podršku Evropske unije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja.

Program je trajao 7 mjeseci, a u okviru istog polaznici programa imali su priliku da uče o transformaciji kompanija i vještinama menadzmenta sa fokusom na iskustveno učenje i razmjenu znanja. Teme koju su polaznici prošli bile su: donošenje odluka, upravljanje promjenama, životni ciklusi preduzeća, finansije za top menadžere, lična efikasnost, poslovno pregovaranje i upravljanje ljudima uz praktične alate i preporuke za rad.

Završnica događaja upriličena je 24.01.2024. godine u hotelu Ramada, kada su polaznicima dodijeljeni sertifikati, a događaj je otvorio državni sekretar Ministarstva ekonomskog razvoja, gospodin Goran Jovetić koji je istakao da je digitalno transformisana Crna Gora zajednički interes svih nas, te da njen proces i te kako treba da bude ubrzan ali i veoma oslonjen na domaći ICT sektor koji treba da bude njen nosilac.

“Usmjerenje Vlade Crne Gore i Ministarstva ekonomskog razvoja je da kreira programe podrške privredi koji će imati za cilj pokretanje i dalje snaženje privredne aktivnosti uz jačanje konkurentnosti domaćih proizvoda i usluga. U tom kontekstu smo već započeli širok krug javnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, od privrednog sektora do stručne i akademske zajednice, kako bi se našlo optimalno rješenje za adekvatnu podršku privredi, a akcenat će svakako biti na jačanju proizvodne djelatnosti i trasnformaciji privrede ka digitalnom i zelenom poslovanju. Djelovanje i aktivnosti ICT klastera Cortex su jedan od najboljih primjera zajedničkog djelovanja privrede i jake saradnje sa institucijama na nacionalnom i lokalnom nivou. Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima na svim poljima, prije svega strateškim pristupom i Vladinim politikama, kroz međuresornu saradnju, doprinijeti procesu digitalne transformacije crnogoske privrede i stvaranja digitalnog društva.

Projekat je realizovan u okviru programa koji je finansirala Evropska unija u iznosu od 1,4 miliona eura, te se zvanicama i polaznicima programa obratila i ambasadorka EU u Crnoj Gori, nj.e. Oana Kristina Popa i poručila da je Evropska unija nepokolebljiva u svojoj podršci ekonomskom razvoju Crne Gore, što je vidljivo i u prioritetima navedenim u Planu rasta za Zapadni Balkan.

Ova inicijativa otvara vrata Crnoj Gori za pristup sredstvima u iznosu od preko 400 miliona eura direktne podrške, a na osnovu usvajanja ključnih reformi, uključujući i reforme u oblasti razvoja privatnog sektora i poslovnog ambijenta

Cijeli program podržan je od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, te je šef kancelarije EBRD za Crnu Goru, gospodin Remon Zakaria istakao sljedeće:

Mala i srednja preduzeća su ključni sektor za razvoj crnogorske ekonomije. Raduje nas što podržavamo njihov razvoj kroz savjetodavne usluge uz podršku finansiranja od strane EU i u bliskoj saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja.

Jačanje kapaciteta i razvoja vještina imalo je priliku da unaprijedi 36 učesnika programa koji dolaze iz top menadžmenta ili rukovodećih pozicija renomiranih ICT kompanija klastera Cortex: Alicorn, AI, Bild Studio, Coinis, Codeus, Čikom, Data Design, Euro-Unit Montenegro, Fleka, Logate, Oykos Development i Telemont.


U ime domaćina i predstavnika ICT klastera Cortex, prisutnima se obratio i predsjednik skupštine ICT klastera Cortex, Branimir Bukilić, koji je dao i završnu riječ:

“Kao ICT klaster, realizovali smo brojne aktivnosti koje su fokusirane na strateške ciljeve zacrtane po samom osnivanju, a u skladu sa agendom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja koje nam je pružilo veliku podršku. Vjerujemo da domaća IT privreda, čiji je predstavnik upravo Cortex, treba i može da bude Vladin saveznik kada govorimo o digitalnoj transformaciji društva, te ostalim kapitalnim projektima”.

Nakon uvodnog obraćanja prisutni su imali priliku da čuju i panel diskusiju kojom je sumiran kompletan program i značaj održavanja sličnih edukacija u cilju jačanja kapaciteta na svim nivoima odlučivanja.

Sertifikate je dodijelio Matija Dautović ispred kancelarije EBRD u Crnoj Gori, nakon čega je uslijedio i svečani koktel.