Podgorica, PR pres servis – ICT Cortex je pravi primjer sinergije i pokazuje da je riječ o jakom sektoru, koji se kreće uzlaznom putanjom i u koji itekako vrijedi ulagati, saopšteno je na svečanosti povodom obilježavanja prve godine rada tog klastera.

Predsjednik Skupštine klastera, Nenad Novović, kazao je da je za veoma kratko vrijeme ostvareno mnogo.

„Strukovno udruživanje kompanija u Crnoj Gori nije toliko uobičajeno, ali u ovom slučaju, mislim da je to ispalo jako prirodno“, kazao je Novović.

On je uručio počasnu pristupicu u klaster predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja Marijeti Barjaktarović Lanzardi. 

Predsjednica Upravnog odbora klastera, Sanja Gardašević, rekla je da su prije više od godinu počele da se slažu kockice onoga što je danas ICT Cortex i da se radi na ostvarivanju šest ciljeva koje je  prije godinu dana okupilo 11 kompanija.

„Prije svega smo željeli da osnujemo strukovnu inkluzivnu organizaciju, sprovedemo programe edukacije kako novog tako i postojećeg kadra i da nađemo način da zadržimo postojeći kadar, da radimo na internacionalizaciji i jačanju potencijala naših proizvoda, da jačamo inovaciju i konkurentnost samih članova klastera, utičemo na digitalnu transformaciju društva i da sprovedemo programe društveno odgovornog poslovanja“, kazala je Gardašević.

„Potpisali smo meomorandum o saradnji sa Centralnom bankom Crne Gore, ostvarili smo i saradnju sa Glavnim gradom Crne Gore,povezali smo se sa brojnim organizacijama, univerzitetima, školama i privrednim udruženjima“, istakla je Gardašević.

Navela je i da je sprovedena praksa za srednjoškolce sa Elektrotehničkom školom Vaso Aligrudić, a organizovana je i obuka za zaposlene članove i članice udruženja.

„Kruna našeg rada u oblasti edukacije je Cortex Akademija, koja je uspjela da objedini sve programe edukacija članica klastera i pruži dodatni online vid edukacije iz pet oblasti. Izuzetno nam je drago što smo imali 1292 prijave što govori o velikoj potrebi za programom ovog tipa i velikom uticaju koji možemo da ostvarimo kroz projekte kao što je ovaj“, objasnila je Gardašević.

ICT Cortex danas, kako je rekla, ima 29 članica, a one imaju preko 600 zaposlenih.

„Procjenjujemo da izvoz kompanija članica učestvuje oko 18 odsto u ukupnom izvozu dobara Crne Gore za 2021. godinu. Radi se o jakom sektoru, koji se kreće uzlaznom putanjom. Ukupni prihodi su se skoro udvostručili u periodu od dvije godine. Vidimo da je profit porastao, da je izvoz skoro trokstruko uvećan i da je broj zaposlenih u konstantnom rastu, što sve pokazuje da je ovaj sektor itekako vrijedan ulaganja“, istakla je Garadšević.

Izvršni direktor klastera, Tarik Zaimović, poručio je da je posebno ponosan jer je ICT Cortex pravi primjer sinergije.

„Uspjeli smo da jako dobro povežemo direktore i vlasnike kompanija. Ono što nismo uspjeli, a što nije ni bilo moguće za godinu jeste da povežemo ljude koji nose posao. To nam je plan za ovu godinu. Imamo namjeru da otvorimo tri odbora, a to su Odbor za ljudske resurse i edukaciju, Odbor za internacionalizaciju i prodaju i Odbor za osnaživanje žena u IT-ju“, rekao je Zaimović.

Jedan od kapitalnih projekata je, kako je dodao, projekat stambenog obezbjeđivanja za 120 IT porodica, a namjera je da se sa tim programom zadržimo najbolje IT kadrove, da im obezbijedimo uštedu do 45 odsto za rješavanje stambenog pitanja, kupovinu stana.

„Takođe, dobili smo ozbiljan grant u iznosu od pola miliona eura, koji je opredjeljen za opremu u Školi Vaso Aligrudić. Namjera nam je da radimo drugu fazu infrastrukturnog opremanja škola i to ćemo opredijeliti za Nikšić i Bijelo Polje. Za ovu godinu imamo namjeru da edukujemo 300 srednjoškolaca. To radimo u šest opština. Paralelno obučavamo i 15 profesora i obrazujemo dodatnih 250 polaznika, a to su mladi i studenti, koji se obučavaju u kompanijama članicama. Cilj je da imamo 80 proizvedenih junuiorskih kadrova, od kojih ćemo najvjerovatnije većinu zaposliti“, rekao je Zaimović.

Plan je, kako je najavio, da se u narednom periodu obiđu Istočna, Zapadna Evropa, Amerika, a sve u cilju pronalaska novih poslova, partnera, otvaranja predstavništava u Crnoj Gori i povećanja izvoza. 

„Ove godine imamo namjeru da apliciramo na veliki tender i udružimo veliku silu najboljih kompanija u Crnoj Gori. Sa Centralnom bankom Crne Gore planiramo da organizujemo drugi Fintech konferenciju i Hakaton. Pravimo planove sa Centralnom bankom Crne Gore da ove godine Hakaton bude na još većem, regionalnom nivou, a biće i značajno veći novčani fond za najbolji tim, ideju za razvoj Fintech-a“, kazao je Zaimović.

Direktorica Fondacije “Čini dobro”, Aleksandra Bošković, rekla je da je „Čini dobro“, neprofitno udruženje koje je osnovao ICT Cortex, a cilj je da se osnaže mladi, uloži u edukaciju, pomogne zdravim inovativnim idejama i doprinese digitalizaciji društva.

„Ponosana sam što smo tokom cijele prošle godine i tokom  2020. naš rad usmjerili na lokalnu zajednicu i na segmente društva kojima je to bilo najpotrebnije. U narednom periodu Fondacija će biti najviše fokusirana na edukaciju i davaće podršku ICT Cortexu u svim projektima, koje bude vodio“, kazala je Bošković.

Ciljne grupe su, kako je navela, talentovani đaci i studenti, zaposleni u članicama Fondacije, obrazovne institucije i organizacije.

„U prethodnih godinu i po donirali smo preko 80 hiljada eura, pustili smo sajt cinidobro.me i uvećali članstvo za tri nove članice. Pomagali smo socijalno ugroženim porodicama i donirali preko 50 hiljada eura. Došli smo do skoro 200 porodica, a pomogli smo u nabaci školske opreme, udžbenika, odjeće, obuće, računarske opreme“, kazala je Bošković.

Najavila je da će uskoro biti dostupna platforma za online donacije.

„Cilj nam je da povećamo broj donatora, aktivnosti Fondacije, da povećamo vidljivost, dobrotvorne akcije, podržimo edukativne programe i ojačamo kapacitete obrazovnih institucija i damo snažnu podršku talentovanim đacima i studentima“, poručila je Bošković.