NLB Grupa na Danu investitora predstavila poslovnu strategiju i proglasila pobjednike konkursa Okvir pomoći

NLB Grupa vjeruje u ovaj region i njegov potencijal, zaključak je drugog NLB Dana investitora, koji je juče održan u Ljubljani, a koji je okupio oko 200 stranih investitora, finansijskih stručnjaka, analitičara i predstavnika ključnih regionalnih kompanija, koje predstavljaju okosnicu regionalne ekonomije i ključnih regionalnih medija, dok je više od 300 ljudi pratilo događaj online.

Organizovanjem ovakvih događaja NLB Grupa želi da globalnim investitorima predstavi Jugoistočnu Evropu, svoju matičnu regiju i time da doprinese jačanju lokalnih tržišta kapitala. NLB Dan investitora prati i slovenačko-hrvatska investiciona konferencija, na kojoj će se vodeće slovenačke i hrvatske kompanije predstaviti svjetskim investitorima.

NLB Grupa je otkrila novu, ambicioznu poslovnu strategiju do 2030. godine

U glavnom fokusu NLB Dana investitora bila je nova poslovna strategija i vizija NLB Grupe do 2030. NLB Grupa njome odgovara na promjenjivo bankarsko okruženje i nadolazeće izazove baveći se novim mogućnostima.

U segmentu poslovanja sa stanovništvom, strateški cilj do 2030. godine je biti vodeća banka u JIE, povećati broj klijenata na preko 3 miliona i postići više od 80% digitalne penetracije. NLB Grupa će 2030. godine biti vodeća u segmentu malih i srednjih preduzeća, a istovremeno će imati i vodeću ulogu u oblasti tranzicionog finansiranja, sa obimom ovakvih kredita koji će u 2030. iznositi 3,2 milijarde eura.

Strateški cilj Grupe u oblasti plaćanja je da do 2030. godine udio mobilnih plaćanja premaši 80% svih plaćanja. Nova strategija stoga stavlja veliki naglasak na digitalizaciju i vještačku inteligenciju. U ove svrhe NLB Grupa namerava da u narednih 5 godina uloži između 170 i 200 miliona eura.

Nadalje, nova poslovna strategija NLB Grupe predviđa udvostručenje bilansa NLB Grupe i profit od milijardu eura do 2030. godine. Neki od drugih ključnih finansijskih pokazatelja su navedeni u nastavku, a više o poslovnoj strategiji NLB Grupe možete saznati ovdje.

„Uz temeljno razumijevanje poslovnog okruženja i pažljivo analiziranje rizika, nova poslovna strategija iscrtava put koji će nastaviti da opravdava povjerenje naših akcionara snažnim isplatama dividendi, dok će u isto vrijeme težiti dugoročnom razvoju Grupe, a samim tim i i šireg ekonomskog okruženja u našem matičnom regionu”, objasnio je predsjednik Uprave NLB Grupe Blaž Brodnjak prilikom predstavljanja nove strategije Grupe.

Regionalni pobjednici ovogodišnjeg projekta Okvir pomoći dolaze iz Slovenije, Srbije i Crne Gore

Na NLB Danu investitora proglašena su i tri regionalna pobjednika četvrte sezone projekta NLB Okvir pomoći. Ove sezone tražili smo inovativne kompanije i projekte koji unapređuju i obogaćuju naše društvo i rješavaju izazove kao što su pretjerana upotreba digitalnih tehnologija među mladima, vršnjačko nasilje, kršenje ljudskih prava, rodna ravnopravnost i siromaštvo.

Pristigle su 272 prijave sa svih tržišta na kojima posluje NLB Grupa, dakle iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Prvostepeni žiri na pojedinačnim tržištima prvo je odabrao 55 finalista, a međunarodni žiri je zatim odabrao 3 regionalna pobjednika među finalistima.

Regionalni pobjednik ovogodišnjeg Frame of Help je aplikacija Krožnik iz Slovenije, koja povezuje potrošače s restoranima, kafićima, pekarama i drugim prehrambenim objektima koji imaju višak hrane na kraju dana kako bi se riješio problem bacanja hrane.Slovenačka kompanija je osvojila prvo mjesto i novčanu nagradu od 50.000 eura.

Drugo mesto i novčanu nagradu od 30.000 eura osvojila je kompanija Inclusio iz Srbije, koja je razvila aplikaciju za pomoć osobama sa posebnim potrebama.

Treće mjesto i novčana nagrada od 20.000 eura pripala je crnogorskoj digitalnoj agenciji Alicorn, za njihovo rješenje Zuno Games, platformu za učenje i obrazovanje koja koristi moć igara da motiviše učenike i podstakne ih na aktivno učenje kroz zabavu.

“Čestitamo svim takmičarima, a prije svega svim finalistima i pobjednicima koji su pokazali da su spremni da odgovore na najveće društvene izazove regiona. Ponosni smo što i ove godine imamo pobjednika iz Crne Gore i zahvaljujemo svim kompanijama na učešću u projektu NLB Okvir pomoći i na stvaranju bolje budućnosti u Jugoistočnoj Evropi, matičnoj regiji NLB Grupe”, saopšteno je iz NLB banke.