Program podrške Regionalni Challenge Fond usmjeren je ka jačanju relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za pružaoce obuke koji se uključuju u aktivnosti kooperativnog odnosno  dualnog obrazovanja i obuke sa partnerskim preduzećima. Fond je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), delegiran KfW razvojnoj banci, a sprovodi ga Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana kao glavni implementacioni partner, koji predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. 

Od ukupno 205 prijavljenih projekata iz šest zemalja Zapadnog Balkana na prvom pozivu ovog fonda, 23 najuspješnija su predložena za finansiranje, od čega je samo jedan konzorcijum iz Crne Gore bio uspješan i dobio podršku fonda za realizaciju. 

U pitanju je projekat Job booster – VET4all  konzorcijuma kojeg čine ETŠ “Vaso Aligrudić”, kao vodeći partner, IT kompanije, članice klastera ICT Cortex (Bild studio, Amplitudo, Datadesign, Alicorn) kao i preduzeće Montinženjering. 

Sa velikim zadovoljstvom smo dočekali vijest o prihvatanju našeg projekta! Realizacija ovog projekta podrazumijeva potpunu rekonstrukciju postojećih učionica naše škole u sklopu zajedničkih prostorija sa mašinskom školom, nabavku nove laboratorijske opreme kao i opreme potrebne za realizaciju praktične nastave obrazovnih programa Monter elektronske komunikacione infrastrukture, Elektrotehničar elektronskih komunikacija i Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija. Osim ovoga, veoma važan segment realizacije projekta je saradnja sa članovima našeg konzorcijuma koja podrazumijeva realizaciju praktične nastave kod poslodavca za ukupno 86 učenika kao i realizaciju neophodnih obuka za naše nastavno osoblje ali i instruktore, mentore iz preduzeća.” – saopštila je Marina Braletić, koordinatorka projekta u ime ETŠ “Vaso Aligrudić” 

Za predstavnike ICT klastera Cortex, koji su učestvovali u pisanju ovog projekta, ovo je značajan uspjeh i potvrda da idu ka ostvarenju jednog od glavnih ciljeva – unaprijeđenju crnogorskog obrazovnog sistema u oblasti ICT-a. 

Vjerujemo da smo projektom u potpunosti odgovorili na cilj poziva a to je unaprijeđenje zapošljivosti mladih, jačanje kvaliteta stručnog obrazovanja i pružanje relevantnih obuka. Ovim projektom, ali i krovnim programom edukacije u okviru Cortex akademije, nastavljamo da “sadimo sjeme za bolju IT budućnost” i ostvarujemo jedan od glavnih ciljeva ICT klastera Cortex” – dodala je Ferida Mandić, direktorica projektnog odjeljenja klastera ICT Cortex, čije su članice IT kompanije partneri konzorcijuma.  

Rekonstrukcija učionica, opremanje najsavremenijom opremom, pratiće i unapređenje nastavnog programa kroz uvođenje obavezne praktične nastave u kompanijama članicama konzorcijuma. Pored učenika, biće uključen veliki broj nastavnog osoblja što će se svakako odraziti na kvalitet nastave i nakon tri godine trajanja projekta. 

RCF podržava osnivanje konzorcijuma između ustanova za stručno obrazovanje i obuku i preduzeća za sprovođenje programa kooperativnog obrazovanja i obuke kroz sklapanje Memoranduma o razumijevanju. Da bi bili prihvatljivi, projektni partneri moraju da budu spremni da se uključe u zajedničke aktivnosti obuke s ciljem osposobljavanja polaznika na osnovu standarda kvalifikacija i/ili standarda zanimanja koji odgovaraju potražnji na tržištu rada.

Finansijska podrška koju će obezbijediti RCF za realizaciju ovog projekta je pola miliona eura, a početak realizacije projekta će biti u toku 2022. godine. Važno je napomenuti da će sva sredstva biti usmjerena na modernizaciju i opremanje škole, dok će članice konzorcijuma obezbijediti mentorstva za učenike, kako bi na taj način pomogli učenicima usvajanje vještina usklađenih sa potrebama tržišta rada.