Klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore, ICT Cortex, nastavlja sa programom edukacije u oblasti ICT-a. 

U decembru je startovala edukacija nove generacije srednjoškolaca iz Bijelog Polja, Podgorice i Nikšića, a danas se otvaraju prijave za programe edukacija namijenjene studentima i odraslim polaznicima koji žele da uđu u svijet IT-a.

Novi ciklus Cortex akademije donosi priliku za sticanje znanja i usavršavanje u oblasti programiranja (front-end i back-end) i softverskog testiranja, a najbolji polaznici će u toku trajanja obuke imati priliku da pohađaju i kurseve iz oblasti razvoja mekih vještina (komunikacija, timski rad, upravljanje vremenom, rješavanje problema…).

Prijave za studente i odrasle polaznike trajaće do 26. februara 2023. i vrše se popunjavanjem aplikacione forme na sajtu Cortex akademije.

Kada su u pitanju front-end i back-end programiranje, polaznici će besplatno, u zavisnosti od ličnih preferencija i prethodnog znanja, biti u mogućnosti da izaberu neki od pet karijernih puteva kako bi postali Angular, React, PHP-Laravel, C# i ASP.net ili Node.js programeri. Putem edukativne platforme, polaznici će imati mogućnost da pripremu za realne projekte i praktični rad u kompanijama obave iz svoje kuće ili bilo koje druge lokacije (sve što je potrebno su računar, pristup internetu i dobra volja). Online dio edukacije koji obuhvata uvodni i napredni kurs trajaće 5 mjeseci. Nakon odslušanih online kurseva, polaznike akademije očekuje praksa u nekoj od renomiranih crnogorskih IT kompanija,  članica klastera, uz mentorisanje iskusnih IT stručnjaka, ali i prilika za zaposlenje! 

Softversko testiranje kao posebno usmjerenje, jedini je komercijalni program edukacije u sklopu Cortex akademije koji će u cjelosti biti organizovan uživo, uz predavanja i mentorisanje jednog od najboljih stručnjaka iz ove oblasti u Crnoj Gori, Marka Dragovića (Testing expert u kompaniji Amdocs). Ovaj kurs je posebno pogodan za prekvalifikaciju, ne zahtijeva prethodno iskustvo, a daje širokopojasnu sliku domena testiranja ujedno pružajući potrebne alate, ideje, koncepte i tehnike kako bi u budućnosti postali dobri inženjeri za testiranje softvera. Cijenu kursa i više informacija možete pronaći na sajtu Cortex akademije.

Tokom drugog ciklusa Cortex akademije, izvršna kancelarija ICT Cortexa će jednaku pažnju posvetiti i unapređenju vještina postojećeg kadra u članicama klastera. Planirane su razne obuke za unapređenje tehničkih vještina, ali i radionice, networking događaji u cilju unapređenja mekih vještina zaposlenih u kompanija, članicama klastera

Program edukacije Cortex akademija se realizuje uz podršku Ministartva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, Help Montenegro (Reconomy Project) i Fondacije “Čini dobro”.