Naučno-tehnološki park Crne Gore, Fond za inovacije i ICT Cortex organizuju prvi online hakaton za crnogorske srednjoškolce na temu “UČINIMO ŠKOLU BOLJOM”, koji će se održati 27. i 28. aprila.

Cilj hakatona je da se učenici srednjih škola motivišu da aktivno učestvuju u rješavanju aktuelnih problema u školama tako što će svojim predlozima/idejama pokušati da osmisle načine kako škola treba pristupiti rješenju problema uz učešće učenika, roditelja i društva u cjelini.

Neke od aktuelnih pitanja/problema  koje timovi mogu razmotriti su:

Organizatori hakatona, Naučno-tehnološki park Crne Gore, Fond za inovacije i ICT Cortex pozivaju sve zainteresovane srednjoškolce da se prijave za hakaton i aktivno učestvuju u kreiranju inovativnog okruženja i stvaranju boljih uslova za obrazovanje u Crnoj Gori. 

Na hakaton se mogu prijaviti timovi sastavljeni od minimum tri učenika koji redovno pohađaju bilo koju srednju školu u Crnoj Gori. Članovi tima ne moraju biti učenici iste škole, čak je poželjno da članovi tima budu iz različitih škola.

Za organizaciju online hakatona koristiće se TAIKAI platforma koja na jednostavan način povezuje timove, mentore i članove žirija i omogućava da se cijelo takmičenje održi online. Korišćenje platforme je jednostavno, a za učešće nije neophodno tehničko predznanje, treba vam samo dobar tim i inovativna ideja!

Timovi koji prođu proces predselekcije učestvovaće na 48-časovnom finalnom online takmičenju, gdje će uz pomoć mentora imati priliku da unaprijede svoju ideju i pripreme  se za finalnu prezentaciju pred žirijem.

Nagradni fond za hakaton obezbijedili su Fondacija “Čini dobro” i Naučno-tehnološki park Crne Gore za tri najbolja rješenja:

Osim toga, svi učesnici imaće priliku da se upoznaju sa drugim kreativcima i stručnjacima iz industrije, kao i potencijalnim poslodavcima. 

Prijave za hakaton otvorene su od 5. aprila u 12h do 22. aprila do 23:59h.

Za učešće na hakatonu, potrebna je registracija na TAIKAI platformi gdje će učesnici imati mogućnost da dostave svoje rješenje u formatu teksta, videa ili prezentacije. Svi članovi tima moraju imati registrovane pojedinačne naloge na platformi.  

PRIJAVA ZA HAKATON  vrši se preko TAIKAI platforme gdje se mogu naći i detaljne instrukcije za registraciju učesnika i prijavu projekta i druge relevantne informacije za učesnike. 

TVOJA IDEJA MOŽE DA UČINI ŠKOLU BOLJOM!

Prijave se zatvaraju 22. aprila, a nakon rangiranja pristiglih prijava, za finalnu fazu takmičenja, koja će se održati 27. i 28. aprila biće izabrano tri do pet timova.