Svečana ceremonija dodjele grantova Regionalnog fonda za izazove održana je 2. februara 2021. godine u Privrednoj komori Crne Gore. Ceremonija je okupila predstavnike Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Komorskog investicionog foruma, Ambasade Njemačke, KfW – Njemačke razvojne banke, te predstavnike nagrađenih konzrocijuma.

Regionalni fond za izazove (RCF) je finansijski mehanizam osmišljen sa ciljem unapređenja zapošljivosti  mladih. Ovaj projekat finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) preko Njemačke razvojne banke (KfW). Glavni partner u implementaciji projekta je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6 (WB6CIF).

Na skupu je saopšteno da je nakon prvog poziva za dostavljanje predloga projekata, RCF dobio 205 izjava o zainteresovanosti od strane konzorcijuma i instutucija koji se bave stručnim obrazovanjem i obukom, te kompanija iz regiona Zapadnog Balkana. Od ukupnog broja prijava, 29 je pristiglo iz Crne Gore. Daljim radom Selekcione komisije donijeta je odluka da se dva najuspješnija projekta iz Crne Gore predlože za finansiranje i dobiju investicije u infrastrukturu i opremu u ustanovama za stručno obrazovanje, ali i obuke i usavršavanja svih uključenih u realizaciju programa kooperativnog obrazovanja. Sredstva će biti investirana u ukupnom iznosu od 937.249 EUR.

Konzorcijum koji čine Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudic” iz Podgorice sa partnerima Bild Studio, Alicorn, Data Design, Amplitudo,i Mont-inženjering, dobio je grant u iznosu od 511.509 hiljada eura, dok je konzorcijumu Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve sa partnerima Hotelska Grupa Montenegro Stars, Budva, Gospoština Lux, Budva i Spencer & Hill Team, Bečići dodijeljen grant u iznosu od 425.740 hiljada eura.

Ceremoniji su prisustvovali dr Nina Drakić, predsjednica Privredne komore Crne Gore, Robert Heinrich Weber, Ambasador Federalne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Marija Lalatović, direktorica, Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Željko Uljarević, direktor KfW Njemačke razvojne banka, Kancelarija u Crnoj Gori. Skupom je moderirao Balša Ćulafić, koordinator projekta za RCF u ime Komorskog investicionog foruma i koordinator za saradnju sa međunarodnim organizacijama u Privrednoj komori.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić istakla je da je ovaj projekat Regionalnog fonda za izazove važan za Crnu Goru i susjedne zemlje jer nudi potrebna nova znanja, novu kadrovsku energiju, odnosno kvalifikovane zaposlene i izvršioce kako bi naša ekonomija bila konkurentna.

– Privreda koja se razvija pod uticajem novih tehnologija i tržišnih zahtjeva podrazumijeva i obrazovni sistem koji se stalno unapređuje i prilagođava potrebama vremena. Digitalizacija, automatizacija, vještačka inteligencija, i drugi zahtjevi potrošača, nastaviće da traže i nameću nove kvalifikacije stručnog znanja i obrazovanja – kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, iz dobijenih grantova unaprijediće se rad osam privrednih subjekata i dvije obrazovne ustanove iz Crne Gore, te da je ohrabrujuće što se i manje kompanije interesuju za unapređenje kadrovskih kapaciteta i saradnju sa obrazovnim ustanovama.

Pozvala je kompanije i obrazovne ustanove da apliciraju u narednim pozivima, te najavila da će se već krajem mjeseca krenuti sa aktivnostima za raspisivanje novog.

Ambasador Njemačke Robert Heinrich Weber čestitao je konzorcijumima iz Crne Gore koji su za projekte dobili grantove iz Regionalnog fonda za izazove.

Prema njegovim riječima, promocija zapošljavanja i njegovanje stručnog obrazovanja je glavni fokus u aktivnostima koje sprovodi KFW poslednjih godina, te jako važna tema kada se govori o saradnji Crne Gore i Njemačke.

– Znamo da je saradnja strucnih škola i privatnog sektora neophodna i od izuzetne važnosti. Ovo je način da se finansiraju i povežu regionalni centri za obuku i privatni sektor kako bi razvili programe koji odgovaraju potrebama ekonomije. Dobro obučena radna snaga je ključ održivog ekonomskog rasta i dugoročnog opstanka tržišta – kazao je Veber.

Ističe da Njemačka želi da podrži Crnu Goru na njenom evropskom putu, te da treba da budemo ponosni što će realizacija ovog projekta pružiti snažan doprinos kompetitivnosti crnogorskih kompanija na zajedničkom tržištu Evropske unije.

Marija Lalatović, direktorica Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kazala je da samo kroz saradnju partnera iz svijeta obrazovanja i rada, sistem stručnog obrazovanja može da slijedi potrebe privrede i pojedinca kako bi se on što bolje snašao na tržištu rada.

Ona je kazala da će rezultati ovog projekta doprinijeti daljem razvoju stručnog obrazovnja, unapređenju znanja i vještina u prioritetnim sektorima, većem zapošljavanju mladih i stvaranju novih radnih mjesta, kao i većem učešću u cjeloživotnom učenju i razvoju prenosivih vještina i ključnih kompetencija.

– Elektrotehnička škola iz Podgorice “Vaso Aligrudić” i Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” iz Budve postaće mjesta usavršavanja nastavnika i zaposlenih iz konzorcijuma, razmjene znanja, podsticanja kreativnosti i inovativnosti, rađanja novih zamisli. Drugim školama i njihovim partnerima, ovi projekti biće podsticaj da pripreme nove ili unaprijede svoje projektne predloge, te budu uspješni u narednim pozivima – istakla je Lalatović.

Prema njenim riječima ovo je prilika da pomenute škole postanu regionalni centri za učenje za mlade i odrasle, te budu mjesto cjeloživotnog učenja.

– Humana infratstruktura je najbitniji činilac ekonomskog razvoja, političke stabilnosti, napretka društva i pristupanja Evropskoj uniji – kazao je direktor KfW Njemačke razvojne banke Željko Uljarević.

On je dodao da je KfW svjesna da su radno sposobna omladina i radni ljudi izuzetno bitni, te da se sve više okreću ovakvim projektima kao što je Regionalni fond za izazove.

Uljarević je pozvao sve koji nisu dobili sredstva da za njih apliciraju u drugom kruu i iskoristite mogućnost konsultacija sa Privrednom komorom i KfW-om pri izradi projekata.

U video poruci, direktorica Elektrotehničke škole Milanka Stanišić kazala je da će se kroz ovaj grant omogućiti, kroz koncept kooperativnog obrazovanja, da 86 učenika obavlja praktičnu nastavu u kompanijama.

– Od RCF očekujemo i adaptaciju učionica u radionice i moderne laboratorije. Laboratorijska i oprema za IT kabinete pružiće našim učenicima kvalitetnije sticanje osnovnih znanja i vještina iz oblasti elektrotehnike, kao i savremene uslove rada – navela je ona.

Direktorica Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve, Nada Purić kazala je da su se prijavili na projekat koji će školi donijeti adaptaciju oglednog kompleksa kabineta i biti namjenski opremljen za simulaciju rada u ugostiteljsko-turističkim objektima, kroz realizaciju vježbi i praktične nastave, te za adaptaciju i osnivanje školskog restorana i recepcije. Ona je istakla da od RCF-a očekuju stručnu podršku tokom cijelog trajanja projekta.

Izvor: https://www.privrednakomora.me