U Crnoj Gori fali oko 500 IT stručnjaka i neophodno je, saradnjom države, obrazovnog sistema i privrede, razvijati taj kadar, jer su informaciono-komunikacione tehnologije izuzetna razvojna šansa za državu i društvo.

To su poručili predstavnici Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Univerziteta Crne Gore i ICT Cortexa, koji su danas potpisali Sporazum o saradnji na realizaciji programa obrazovanja i projekata u oblasti IT sektora.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, kazala je da je nedostatak kvalitetno osposobljenog kadra u ICT industriji jedna od osnovih prijetnji uspješnoj digitalizaciji u našoj zemlji.

„Procjenjuje se da u Crnoj Gori fali oko 500 IT stručnjaka u ovom trenutku, dok je u Evropi ovaj broj dosegao milion, i zbog toga se mora adresirati i sa stanovišta formalnog i neformalnog obrazovanja. Ovim projektom planiramo da uspostavimo obrazovne module u skladu sa potrebama tržista i IT industrije i omogućimo njihovo uspješno sprovođenje. Naš krajnji cilj je da izgradimo regionalni centar izvrsnosti za unapređenje digitalnih vještina i vjerujemo da je to jedino moguće ukoliko snage udruže akademski privatni i javni sektor“, istakla je Srzentić.

Rektor UCG, Vladimir Božović, rekao je da je smisao potpisanog Sporazuma izuzetan, prije svega u pogledu onoga kako Evropska unija vidi treću dimenziju Univerziteta u inovativno-razvojnom smislu.

„Tim prije mi je drago što je ICT Cortex kao vodeća klaster grupa iz domena informaciono-komunikacionih tehnologija prepoznao Univerzitet kao tu bazu. Da bi se razvijao čitav sektor, da bi se razvijale informaciono-komunikacione tehnologije potrebno je da razvijamo kadar, a Univerzitet je prvo pozvan kada je to u pitanju. I mi ćemo kroz koncepte koji su razrađeni u ovom Sporazumu sigurno to nastaviti raditi u korist ne samo tri subjekta, koja su u ovom trenutku našla zajednički interes, nego u korist cijelog društva“, kazao je Božović.

Smatra da je razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija izuzetna razvojna šansa za državu, a Univerzitet je, kako je dodao, stub tog razvoja.

Izvršni direktor ICT Cortexa, Tarik Zaimović, istakao je da IT industrija već dugo ima sistemski problem sa kadrom.

„U posljednjih nekoliko godina su počela da se otvaraju raznorazna predstavništva stranih kompanija ovdje. Vjerujemo da ova industrija ima potencijal da u naredne tri-četiri godine zaposli nekoliko hiljada ljudi. Smatramo da IT idnustrija treba da bude jedan od stubova industrija, kao što su turizam, poljoprivreda“, kazao je Zaimović.

Prema njegovim riječima, trenutno IT sektor čini oko 3,5 odsto GDP-a, a u ukupnom iznosu za ovu godinu će participirati oko 20 odsto.

„Ali mi taj eksponencijalni rast ne možemo podržati bez kadra. Smatramo da je Univerzitet Crne Gore pravi partner za realizaciju ovog projekta, a veoma je značajna i podrška države. Probleme treba rješavati sistemski. Ovo je jedan od načina kako problem kadra možemo trajno i sistemski da riješimo, ne u potpunosti, jer to nije moguće, ali nam je cilj da proizvedemo što više kadra i da taj kadar ostane u Crnoj Gori, kao i da povećamo kvalitet obrazovanja. Ovo je pravi primjer kako treba da sarađuju država, obrazovni sistem i privreda i mi ćemo sa naše strane uraditi sve da podržim ovaj projekat. Imamo vrlo ambicioznu viziju koja će, nadamo se, rezultirati konkretnim rezultatima“, rekao je Zaimović.