Njemačka, zemlja poznata po svojoj tehnološkoj briljantnosti i ekološkoj osviještenosti, bila je savršena destinacija za našu studijsku posjetu. Od 17. do 23. aprila 2024. godine, mala delegacija iz Crne Gore krenula je na putovanje kroz svijet inovacija, održivosti i visokotehnoloških dostignuća. Svaki dan donosio je nova otkrića, inspiraciju i priliku za uspostavljanje vrijednih kontakata. Evo priče o našem putovanju, koje je bilo daleko više od posla – bilo je to istraživanje budućnosti.

Prvi koraci u Berlinu

Naš dolazak u Berlin bio je ispunjen uzbuđenjem i očekivanjem. Prva destinacija bio je Adlershof Tehnološki Park, nešto poput naučnog Disneylanda koji je podignut na prostoru srušene fabrike aviona iz vremena Drugog svjetskog rata. Frank, naš vodič, proveo nas je kroz hodnike ispunjene high-tech opremom i laboratorijama, oživljavajući svaki kutak kako istorijskim tako i pričama o uspješnim kompanijama koje su potekle odatle. Iako je Adlershof oduvijek bio mjesto inovacija, boravak tamo podstakao me je na razmišljanje o tome kako genijalnost i tehnologija, ukoliko nisu u službi humane ideje, mogu postati uzrok mnogih ljudskih patnji. U isto vrijeme palo mi je na pamet kako bi se mnogi beskorisni prostori u Podgorici uz mala ulaganja mogli pretvoriti u kreativne centre koji bi probudili istraživački i preduzetnički duh u našoj zajednici. Od tada pa do kraja boravka u Njemačkoj više puta sam uzdahno pogođen mišlju kako nam je upravo takav prostor nedostajao kada sam zajedno sa bratom pokušavao da napravim “mali helikopter”, još dok smo bili u osnovnoj školi. 

Nakon Adlershofa, zakoračili smo u svijet cyber bezbjednosti sa posjetom DCSO. Christin Wilkenman nas je provela kroz njihove kancelarije, pokazala prostor za odmor i igre za team building. U trenutku kad je spomenula godišnju pretplatu od 4000 eura za članstvo u zajednici, shvatili smo koliko ozbiljno Njemačka shvata zaštitu digitalnih resursa.

 

Dan smo završili u EUREF Kampusu, zeleni epicentar za održive energetske tehnologije. Ursula Hermann nas je povela kroz ovaj “grad u gradu”, gdje se tehnologija i održivost spajaju na način koji inspiriše. Vidjevši solarne panele, vjetroelektrane i sisteme za recikliranje otpadnih voda, napustili smo kampus puni ideja i entuzijazma.

 

Berlinski vrtlog inovacija

Drugi dan započeli smo u Ambasadi Crne Gore u Berlinu. Bilo je lijepo osjećati se kao kod kuće dok smo razgovarali o mogućnostima saradnje i tržišnim trendovima u Njemačkoj. Kako su nam rekli, iako u recesiji i suočena sa ogromnim prilivom migranata, Njemačka je liberalizovala uslove za sticanje državljastva i povećala kvotu za prijem stranaca naročito onih sa STEM vještinama pa je sada umjesto 10 potrebno 7 godina boravka za sticanje državljanstva a samo u ovoj godini primiće do 50000 ljudi iz našeg regiona. Glavni razlozi takve odluke su starenje stanovništva i nedostatak radne snage rekli su nam Zdravko Jovović i Dijana Ralević koji su bili naši domaćini ali i podrška u organizaciji ove studijske posjete. 

Poslije ambasade, naš put nas je odveo u Hubraum i T-Labs istraživački centar Deutsche Telekom grupe. Njihova priča o ulaganju u startupe koji koriste WiFi senzore bila je fascinantna. U budućnosti, telko operateri će uz pomoć rutera koji emituju WiFi signale moći da identifikuju broj osoba u prostoriji, prisustvo životinja, otkucaje srca, puls, i šta sve ne… Ako vam ne daj bože zapne kokica u grlu dok gledate film pa ostanete bez svijesti, vaš ruter će poslati informaciju hitnoj pomoći da je nastao problem i to će biti signal za njih da upale sirene i dođu na lice mjesta. Isto tako ukoliko je starija osoba sama u kući, ruter je u stanju da identifikuje njen pad bilo gdje u prostoru i pošalje notifikaciju o tome osobi koja se o njoj stara. Naravno ova tehnologija otvara brojna pitanja o zaštiti privatnosti kao i to gdje se završava domet WiFi signala – Šta ako komšijin ruter može da identifikuje promjene i kretanja u mom stanu? Kod ovakvih pitanja čak i GDPR, anđeo čuvar privatnosti unutar EU, ostaje nijem.  Hubraum je trenutno u potrazi za kreativnim idejama o primjeni WiFi sensoring tehnologije i ko god ima neku ideju, može je predstaviti njihovom timu a oni će ukoliko im se dopadne, obezbijediti finansijsku podršku, inženjerska znanja i svoju infrastrukturu za testiranje te ideje. 

U Urban Impact Agency nas je primila Sophie Persieghl i ispričala njihovu priču o projektima koji transformišu urbane sredine. Njihova platforma koja mapira i secira cijeli inovativni ekosistem pokazala nam je koliko su predani promjeni svijeta na bolje. Projekat “Sustainability Challenge” spojio je inovacije i održivost na način koji nas je sve inspirisao.

 

Večernji sastanak sa BVIZ bio je pravo otkriće. Dr. Christina Quensel i Denny Droßmann podijelili su s nama svoju viziju podrške tehnološkim centrima širom Njemačke. Njihova energija i strast prema inovacijama ostavili su snažan utisak na nas.

Novi kontakti i avanture

Treći dan donio je niz sastanaka sa potencijalnim partnerima. U GTAI, razgovarali smo o mogućnostima uspostavljanja kompanija na njemačkom tržištu. Isabel da Silva Matos i Anja Quiring pričale su o podršci stranim kompanijama i problemima birokratije. Sarah Gholiha iz Startup Hub Initiative Germany pokazala nam je kako je lako dobiti podršku ako nešto proizvodite, a ne samo nudite usluge. Bili su tu i predstavnici ICT klastera Berlin Partner sa kojima smo razgovarali o modelim održivosti klastera.

 

Posjeta Ahoy coworking prostoru srušila je našu percepciju o tome da su u Njemačkoj svi tačni  kao “švajcarski sat”. Uz mnogo kašnjenja i promjene inicijalnog dogovora na licu mjesta, planirani sastanak smo nastavili sa Michaelom Ganonom iz Stun and Awe, konsultantom za međunarodni razvoj biznisa sa višedecenijskim stažom.  Njegovo ogromno iskustvo i savjeti dali su nam uvid u probleme i dobre strane kod počinjanja posla u Njemačkoj.

Opuštanje i priprema za Hannover

Četvrti dan iskoristili smo za obilazak Berlina. Šetnja kroz grad, degustacija lokalnih specijaliteta i priprema za put u Hannover bili su naš način da saberemo utiske i osvježimo energiju. Posjetili smo poznate berlinske znamenitosti, uživali u kafi uz rijeku Špreju i razgovarali o svim stvarima koje smo vidjeli i naučili.

Hannover Messe - Tehnološki spektakl

Hannover nas je dočekao s svečanim otvaranjem Hannover Messe 2024. Atmosfera je bila nevjerojatna, a govornici poput Ursule von der Leyen i kancelara Olafa Scholza učinili su ceremoniju nezaboravnom. Pridružili smo se masi na networking događaju koji je trajao do sitnih sati, razmjenjujući ideje i kontakte s ljudima iz cijelog svijeta.

 

Posljednja dva dana sajma bila su prava tehnološka čuda. Svi ti izlagači, od Googlea do Microsofta, pokazivali su svoja dostignuća u oblasti vještačke inteligencije i automatizacije. Hodali smo među najnovijim tehnološkim inovacijama, upijajući znanje i uspostavljajući kontakte koji će biti ključni za budućnost naših kompanija. Vidjeti kako se tehnologija koristi za optimizaciju resursa i smanjenje negativnog uticaja na okolinu bilo je inspirativno i ohrabrujuće.

Naše putovanje u Njemačku bilo je daleko više od obične poslovne misije. Bilo je to istraživanje svijeta inovacija, učenja iz najboljih praksi i ostvarivanje kontakata koji će oblikovati budućnost naših kompanija. Njemačka nas je naučila da inovacije nisu samo u tehnologiji, već i u načinu razmišljanja. Vratili smo se puni novih ideja, inspiracije i spremni za nove izazove.