Termin KYC (Know Your Customer) označava niz procedura koje banka koristi kako bi potvrdila identitet klijenta. Vjerovatno ste nekad bili u prilici da radite KYC provjeru prilikom otvaranja naloga na sajtu, bilo da je ona rađena putem video ili foto verifikacije. KYC provjera je zakonom regulisana i preduslov je za korišćenje usluga finansijskih institucija. 

Zašto je KYC provjera važna?

KYC provjera štiti i banku i klijenta. Naime, klijent otvara račun u svoje ime i prilaže podatke koji dokazuju njegov identitet. U slučaju nepostojanja ove provjere, bilo koja druga osoba bi mogla da koristi tuđe podatke, čime bi se ugrozila sigurnost klijenta i otvorio put ka mogućim malverzacijama. 

Sa druge strane, banka je dužna da vrši provjere kako bi zaštitila sebe i cjelokupni finansijski sistem. Banka provjerava klijentovu dokumentaciju i identitet prije otvaranja računa i dozvole za obavljanje transakcija, ali u određenim slučajevima može tražiti dodatnu dokumentaciju prilikom pojedinačnih transakcija. U ovim situacijama, KYC provjera se sprovodi kao politika banke usmjerena protiv pranja novca i sličnih sumnjivih aktivnosti. 

KYC provjera se može vršiti u filijalama lično ili putem online servisa za provjeru koji su integrisani u proces on-boardinga klijenta. 

Primjena KYC procesa

KYC provjera je preduslov za korišćenje brojnih servisa, a neki od najznačajnijih su:

Prva dva primjera su posebno važna za banke kao finansijske institucije čije poslovanje je strogo regulisano zakonom. 

Case study: CX360 KYC/AML Task Manager 

KYC proceduru pokreće Core Banking Sistem ili neki drugi softver na IT infrastrukturi banke. Često su informacije na bazičnom nivou i ne postoji način praćenja zaposlenog u izvršenju ovog zadatka. U cilj da riješi problem zakašnjelih, neizvršenih ili nepotpunih provjera kliejntove dokumentacije, softverska firma Logate je razvila posebno rješenje u sklopu svog CX360 bankarskog CRM-a – KYC/AML Task Manager. 

KYC/AML Task Manager na osnovu prethodno dobijenih podataka iz Core Banking Sistema ili nekog drugog softvera banke kreira zadatke i dodijeljuje ih zaposlenima u Compliance sektoru. Banka bira da li će Task Manager zadatak dodijeliti jednom zaposlenom ili grupi zaposlenih. Prilikom obavljanja zadatka može doći do odlaganja zato što klijent obnavlja ličnu dokumentaciju ili je van zemlje. Svi statusi zadatka se mogu ispratiti putem intituivnog interfejsa što osigurava da zaposleni obavi provjeru i da banka ima važeća dokumenta u skladu sa zakonom. 

KYC/AML Task Manager koristi NLB Banka Podgorica.

Zašto je KYC tema CBCG Hakatona?

KYC je trenutno aktuelna tema o kojoj se govori u regionu. U većini zemalja nije omogućeno otvaranje računa na daljinu, ali se polako mijenjaju zakoni čime se stvaraju preduslovi za sljedeći nivo digitaliacije bankarstva.

KYC tema ne ograničava timove na razvoj servisa za provjeru identiteta. Sve dok je KYC provjera osnova rješenja, primjena se može razlikovati i time kreirat potencijalno inovativne bankarske proizvode.

Softversko rješenje koje vrši KYC provjeru, kao i druge aplikacije ovog koncepta, imaju potencijalno zainteresovanu publiku čime učesnici hakatona već dobijaju priliku da steknu klijente. 

Prijavite svoje rješenje za CBCG Hakaton 

Mislite da imate rješenje kojim biste promijenili način na koji se digitalno radi KYC provjera ili ista koristi za kompleksnije rješenje kojim se digitalizuje banka?

Prijavite se putem linka na Takai platformi do 1. Oktobra.  

Sve ideje će proći proces predselekcije, a 5 najboljih timova će biti izabrano da prezentuje svoja rješenja stručnom međunarodnom žiriju. 

Prvoplasirani tim će dobiti 12,000 eura za dalji razvoj ideje i dodatnu podršku od strane Centralne Banke Crne Gore, dok će najbolji tim iz Crne Gore dobiti novčanu nagradu u vrijednosti od 3,000 od strane Mastercarda. 

Sve detalje o prijavi, kao i prijavni formular, možete pronaći na linku