ICT Cortex u saradnji sa Glavnim gradom Podgoricom realizovao je projekat “StepUp with Cortex” koji je podržala Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas -Crna Gora”.

Projekat “StepUp with Cortex”, koji je klaster ICT Cortex realizovao u saradnji sa Glavnim gradom Podgoricom, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora”, u periodu od marta do novembra ove godine, bio je usmjeren na usavršavanje i edukaciju zaposlenih iz 12 kompanija članica, sa ciljem poboljšanja konkurentnosti kroz nadogradnju institucionalnih, administrativnih i organizacionih kapaciteta i poslovnih vještina zaposlenih.

U ovom projektu, učestvovale su sljedeće kompanije: Alicorn, Amplitudo, Arhimed, Bild studio, Codepixel, Codeus, Data Design, DigitalBee, Fleka, Logate, Omnitech i Oykos Development. 

Juče je organizovan završni događaj projekta, na kojem su prisustvovali učesnici treninga, predstavnici kompanija – korisnici projekta, treneri i predavači, kao i predstavnici Glavnog grada i ICT Cortexa.

Direktorka projekata ICT Cortex, Ferida Mandić, istakla je značaj ovog projekta. “Projekat “StepUp with Cortex” je u periodu od marta do novembra ove godine, bio usmjeren na usavršavanje i edukaciju zaposlenih iz 12 kompanija članica, sa ciljem poboljšanja konkurentnosti kroz nadogradnju institucionalnih, administrativnih i organizacionih kapaciteta i poslovnih vještina zaposlenih.” istakla je Mandić i dodala da su rezultati treninga itekako uspješni.

“Realizovano je pet programa edukacije, bilo je angažovano ukupno 10 trenera; oko 100 zaposlenih iz 12 kompanija je prošlo edukaciju; zaposleni iz ICT Cortex izvršne kancelarije takođe su uspješno prošli edukaciju za agilni projektni menadžment; urađene su preporuke za unapređenje poslovnog ambijenta za IT kompanije na nivou Glavnog grada.”

Direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada, Džemal Lekić, istakao je da je uprava Glavnog grada posvećena unapređenju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća koji je jedan od ključnih faktora za ubrzani ekonomski razvoj. “ICT sektor u Glavnom gradu je prepoznat kao jedan od najvažnijih sektora za budući ekonomski razvoj Podgorice, jer podržava sve ostale sektore privrede. Zadnjih godina, uprava Glavnog grada je prepoznala digitalizaciju kao jedan od prioriteta u razvoju crnogorskog društva u pogledu procesa, koji mogu uticati na unapređenje kvaliteta i standard života građana. Cilj je da ICT postane snažan sektor privrede koji bi mogao postati crnogorska vodeća izvozna djelatnost. Kroz saradnju aktera u ICT zajednici doći će do povećanja broja zaposlenih, primarno stručnog kadra, pa je razvoj I primjena ICT-a od presudnog značaja za ekonomski razvoj”, naglasio je Lekić.

Projektni menadžer UNOPS kancelarije u Crnoj Gori, Armen Čekić, istakao je da mu je posebno drago što je ICT sektor prepoznao korist razvoja ljudskih resursa.

“Razvoj ljudskih resursa je najbitniji za razvoj jednog preduzeća, i za rast ekonomije, štoza sobom povlači i razvoj tehnologije. Tako da to treba kontinuirano razvijati. Takodje se nadam da će i ostali pratiti ovakav pristup svom daljem razvoju”, zaključio je Čekić.

Trenerica i NLP coach u NLP Networku, Danka Ćetković, istakla je zahvalnost na ideji ovakvog projekta, i naglasila da je veoma posnosna na svoje polaznike.

“Tri mjeseca smo se družili i radili zajedno, i u početku nije bilo jednostavno, ali vremenom smo shvatili da je zapravo skriveni cilj bio da se povežemo međusobno, da nijesmo konkurencija jedni drugima, nego podrška. Teme koje smo obrađivali bile su one svakodnevne, koje su svima potrebne. Posebno u IT sektoru, jer je fokus na stručna znanja, tehnološka znanja, da budemo što bolji programeri, dizajneri. Tako i treba da bude, jer je ICT industrija svijetla tačka naše privrede. Međutim, da bi ona mogla sve da donosi što se očekuje, mora neko da misli I o ljudima. Ko će sve to da razvija, savlada… Zato što je to industrija koja se jako brzo mijenja, koja je jako fleksibilna, stavlja prioritet na efikasnost, na kratke rokove i inovativnost. Tako da moramo ljude podržati, raditi na njihovom razvoju, vještinama komunikacije, pregovaranja, da se prevaziđu njihovi strahovi, trema i slično”, opisala je Ćetković.

Na samom kraju, učesnicima su uručene potvrde i sertifikati o uspješno završenim treninzima, gdje su prenijeli svoje utiske sa treninga. Puno interakcije, grupnog rada, vježbi, kako su kazali, olakšalo im je proces učenja i usvajanje novih vještina i znanja, i preporučuju ljudima iz različitih sfera ovakve vrste edukacije, jer su svima od velike koristi.

Saradnja Glavnog grada i ICT Cortex-a na ovom projektu je još jedna potvrda zajedničkog djelovanja u cilju unapređenja ukupnog poslovnog ambijenta i stvaranja inovativnog ekosistema za IT kompanije na nivou Glavnog grada, gdje se stvaraju uslovi za razvoj inovativnih proizvoda i plasiranje na međunarodna tržišta.