IPC Tehnopolis i ICT Cortex održali su danas zajedničku press konferenciju. Povod za to je prezentacija podrške koju je IPC Tehnopolis u okviru projekta 2CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment Enhanced pružio najvećem IT klasteru u Crnoj Gori, kao i potpisivanje pristupnice kojom je postao počasna članica Klastera. 

ICT Cortex je klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore. Imajući u vidu značaj djelovanja jednog ovakvog IT klastera u Crnoj Gori, kao i činjenicu da je jedna od prioritetnih oblasti S3 strategije pametne specijalizacije informaciono-komunikaciona tehnologija, IPC Tehnopolis je u skladu sa svojom misijom i vizijom podržao razvoj Klastera kroz nekoliko aktivnosti. 

Kako je naveo Aleksandar Janičić, koordinator Centra za razvoj preduzetništva i upravljanje projektima, kroz aktivnosti u okviru projekta 2CODE Tehnopolis je podržao osnivanje Klastera i učestvovao je u izradi Strategije razvoja ICT Cortex-a, koja predstavlja ključni dokument u procesu njihovog razvoja u narednih 10 godina.

Kako bi aktivnosti bile implementirane planiranom dinamikom, priveden je kraju i proces angažovanja klaster menadžera koji će da sprovodi navedenu strategiju i da pruži podršku ostatku menadžment tima u procesu razvoja Klastera prema definisanim smjernicama. 

U cilju postizanja bolje vidljivosti procesa i povezivanja Klastera sa programskim područjem i evropskom IT zajednicom, biće potpisan i memorandum o saradnji tri IT klastera – u Mostaru, Tuzli i Crnoj Gori. Janičić ističe da će na taj način biti kreirani preduslovi za unapređenje saradnje između IT sektora programskog područja. Dodatno, Tehnopolis će u novembru obezbijediti prisustvo predstavnika ICT Cortex na ključnom događaju u ICT sektoru u Evropi – Web Summit-u, koji će se održati u Lisabonu, a sve u cilju promocije klastera i njegovih članica na međunarodnom tržištu. 

Na samom kraju, Janičič je izrazio zadovoljstvo što je podrška Tehnopolisa prepoznata od strane ICT Cortex-a, te da je velika čast biti njihova počasna članica.

Izvršni direktor ICT Cortex-a, Tarik Zaimović, naveo je da je upravo pomenuta podrška razlog zbog čega je UO ICT Cortex-a donio Odluku da IPC Tehnopolis postane počasna članica Klastera, kao i da je siguran da će u narednom periodu saradnju sa Tehnopolisom intezivirati i zajednički realizovati brojne aktivnosti.

Zaimović je izrazio zadovoljstvo što je IPC Tehnopolis prepoznao značaj postojanja ICT klastera u Crnoj Gori i kroz program podrške omogućio funkcionisanje dobrog dijela sprovedenih aktivnosti udruženja. 

Kako je Zaimović rekao, u planu je i kreiranje IT Manifest dokumenta u okviru koga će ICT Cortex, zajedno sa Tehnopolisom i ostalim strateškim partnerima iz IT zajednice, definisati priortetne projekte i ključne tačke razvoja IT sektora u Crnoj Gori. 

Pristupnicu za počasno članstvo u ICT Cortex-u su potpisali Tarik Zaimović ispred Klastera i Aleksandar Janičić ispred Tehnopolisa, nakon čega su prisutni obišli infrastrukturne kapacitete IPC Tehnoplis – Biotehnološku laboratoriju BioLab, TechLab i Data centar.

Projekat 2CODE, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, ima za cilj da doprinese jačanju infrastrukture i kapaciteta organizacija u svrhu poboljšanja usluga podrške razvoja poslovnog okruženja u prekograničnom području (Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora). 

Press konferencija je organizovanu u okviru programa obilježavanja 5 godina rada IPC Tehnopolis.