Uspješno je završen prvi projekat edukacije ICT klastera, koji je imao za cilj da se kroz interdisciplinarni pristup učenju i praktični rad u kompanijama, učenici pripreme za sve izazovnije tržište rada i dalje akademsko usavršavanje.

Prvi projekat edukacije ICT klastera završen je prezentacijom finalnih rješenja projekta praktične nastave u realizaciji ICT Cortex, a u saradnji sa Elektrotehničkom školom (ETŠ) “Vaso Aligrudić”. Prvoplasirana je ekipa iz Coinisa, na drugom mjestu je ekipa iz Data designa, a na trećem iz Bild Studia. Najbolji tim je osvojio Arduino paket za robotiku.

Za najboljeg učenika praktične nastave proglašen je Jovan Popović, koji je nagrađen kursom na Logate akademiji. On se zahvalio profesorima na razumijevanju, mentorima na velikoj pomoći i pobjedničkom timu, čiji je član, na velikoj podršci.

„Drago mi je što se naš trud isplatio i nadamo se da će ovako biti i sljedeće godine. Planiram programiranjem da se bavim u budućnosti“, poručio je Popović.

Mentor pobjedničkog tima, Nikola Kadić, rekao je da je sa kolegom Stevanom Čakićem imao prelijep zadatak i poručio je da je zahvalan na prilici koja mu je pružena.

“Uživali smo u radu i razvoju projekta. Djeca su pokazala ogroman talenat. Nije bilo nikakvih problema da se ovako ozbiljan projekat realizuje na sjajan način. Mi smo ponosni na njih i želim sve da ih pohvalim. Drago mi je da sam bio dio ove organizacije”, kazao je Kadić. Pored mentora iz kompanije Coinis, nagrađeni su i mentori iz kompanije Data Design – Marija Kuveljić i Zoran Mastilović, za najbolji mentorski rad tokom trajanja praktične nastave. 

Pomoćnica direktora u Elektrotehničkoj školi Vaso Aligrudić, Danka Markuš, istakla je da je ponosna na svih sedam timova što su, i pored redovnih školskih obaveza, uspjeli da urade ono što je kompanija zahtjevala od njih.

“Zamislite kada već sada rade sa najsavremenijim tehnologijama i alatima sa kojima rade upravo programeri u kompanijama. Njihovo znanje je veliko, a samopouzdanje još veće i to nas jako raduje”, rekla je Markuš.

Rukoviditeljka Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvaifikacija u Centru za stučno obrazovanje, Sandra Brkanović, kazala je da je projekat praktične nastave izuzetan primjer dobre prakse u Crnoj Gori.

“Ovo je jedan od najboljih primjera dobre prakse, pogotovo za oblast informacione tehnologije. Uključivanje i povezivanje privrede, nastavnika i učenika je nešto što je sjajno i veoma značajno za budućnost programiranja u Crnoj Gori”, riječi su Brkanović.

Menadžerka za edukaciju u ICT Cortexu, Valentina Beg Deljanin, smatra da je najveća vrijednost projekta sinergija privrede i školstva, a učenici koji su stekli teorijsko znanje kroz školovanje imali su priliku da vide njegovu konkretnu primjenu i da se dodatno motivišu za samo programiranje, što znači da će tržište rada, možda, već sljedeće godine imati ljude koji će doprinijeti da IT industrija raste i napreduje.

“Đacima se naravno sugeriše da nastave školovanje, ali oni su već spremni da sami isprogramiraju informacijski sistem. Nekim učenicima je na početku sve bilo apstraktno, strano, ali kada su počeli nešto konkretno stvarati, kreirati vidjeli su da se to ispred njih formira, da radi. Oni su već postali ljudi koji prilično barataju terminologijom, snalaze se u svemu, objašnjavaju jedni drugima o čemu se radi, motivisaniji su da se u školi dodatno potrude”, rekla je Beg Deljanin.

Jedan od članova žirija, Marko Lekić, kazao je da su bili iznenađeni rezultatom i da je bio potreban ozbiljan rad da bi se došlo do toga.

“Vidimo puno budućih kolega. Mnogo nam je drago. Nadam se da će ovo puno značiti đacima, koje ćemo kasnije gledati na fakultetu i biće nam kolege. Nama, kao industriji mnogo znače ovakvi događaji i trudićemo se da se ovo proširi na druge škole i gradove”, poručio je Lekić.

Prije sedam sedmica ICT Cortex – klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore i ETŠ “Vaso Aligrudić” pokrenuli su projekat praktične nastave za učenike trećeg razreda obrazovnog programa „Elektrotehničar za razvoj web i mobilnih aplikacija“.  Učešće u projektu je uzela prva generacija učenika koji rade po novom obrazovnom programu u čijoj izradi su učestvovali ugledni univerzitetski profesori, nastavnici srednjih stručnih škola, ali i IT stručnjaci iz ICT Cortex-a.

Projekat praktične nastave, realizovan je u sedam kompanija članica klastera (Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Coinis, Data Design, Logate, Oykos development) a koncipiran je na rješavanju konkretnog zadatka – kreiranje online školske biblioteke.  

Cijeli projekat praktične nastave bio je upotpunjen i radionicama koje su pomogle učenicima da osim tehničkih znanja savladaju i prezentacione vještine. 

Učenici su prezentovali odrađena rješenja pred stručnim žirijem koji su činili: Tarik Zaimović, ICT Cortex; Saša Adžić, Telekom; Marko Lekić, Fleka; Mihailo Obradović, Codeus; Marko Vučurović, Codingo; Sandra Brkanović, Centar za stručno obrazovanje; 

Za sve učenike koji su završili projektni zadatak u verziji 3, od čega je dio timova dostigao i naprednu verziju 5. Cortex je pripremio poseban Learning paket koji im omogućava da sljedeće godine konkurišu za stipendiju ICT Cortex fondacije na željenom fakultetu iz oblasti IT-a.

Organizacioni tim ICT Cortexa ukazao je posebnu zahvalnost partnerima događaja koji su doprinijeli sjajnoj realizaciji projekta i pokazali da sinergijski efekat doprinosi razvoju obrazovnog  sistema: Crnogorski Telekom, RECONOMY, Logate Akademija, HBC Coca-Cola Crna Gora, kao i partnerima Duka Hosting, Balance2Business i NVO 35mm.

RECONOMY je regionalni i razvojni projekat zelene ekonomije Šveske Internacionalne agencije za saradnju (Sida), implementirane od strane HELVETAS Swiss Intercooperation u saradnji sa Help – Hilfe zur Selbsthilfe u Zapadnoj Evropi, Južnog Kavkaza i zemalja Zapadnog Balkana.