Inovativna zajednica osniva ICT Cortex – udruženje za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore.

Predstavnici crnogorske IT zajednice koja zapošljava 50% kadrova u IT sektoru i generiše 10% ukupnog izvoza Crne Gore (Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Codeus, Codingo, Coinis, Data Design, Dev Club, Fleka, Logate, Oykos Development) održali su danas osnivačku skupštinu za formiranje udruženja ICT Cortex.

ICT Cortex ima za cilj da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, te da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju. Udruženje će doprinijeti jačanju IT sektora i stvaranju uslova da IT sektor postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažna ekonomska djelatnost koja će kreirati vodeće izvozne proizvode države.

Za potrebe ovog projekta, članice osnivači će izdvojiti preko milion eura, a očekuje se i podrška države kroz privatno-javno partnerstvo.

Imajući u vidu jedan od glavnih problema IT industrije koji se odnosi na manjak stručnih kadrova, 70% pomenutog budžeta Udruženja biće usmjereno na edukaciju, tj. stvaranje novih i jačanje postojećih kadrova. Kroz programe edukacije Udruženja, planira se stručno osposobljavanje najmanje 200 osoba godišnje, sa ciljem da barem 50% bude zaposleno.

Kroz planirane studijske posjete udruženja, cilj je da se stvori partnerska mreža kompanija i investitora koja će generisati dodatni izvoz kroz IT usluge i proizvode.

Na osnivačkoj skupštini Udruženja usvojen je Statut i izabrani članovi Upravnog odbora:

Za predsjednika Skupštine izabran je  Branimir Bukilić (Data Design), dok je Sanja Gardašević (Alicorn) predsjednica Upravnog odbora.

      

U naredne tri godine ICT Cortex će voditi Tarik Zaimović, koji je izabran za izvršnog direktora Udruženja. Zaimović je osnivač i direktor kompanije Bild studio sa dugogodišnjim iskustvom u IT industriji, a u njegov timu će biti vrhunski stručnjaci iz oblasti komunikacija, projektnog menadžmenta, edukacije, marketinga i prodaje: Vesna Purić, Tanja Dukić, Ferida Mandić, Valentina Beg Deljanin i Milena Aković.