Kao klaster koji trenutno broji 45 kompanija članica, kontinuirano radimo na upoznavanju zajednice sa našim članicama i novostima, te od sada svake sedmice možete očekivati predstavljanje jedne od njih, propraćeno projektima na kojima trenutno rade. Kao prvu u nizu, predstavljamo vam kompaniju DigitalBee.

DigitalBee je nastala 2019. godine, sa jasnim ciljem – razvijati kompetencije koje su presudne za uspjeh u digitalnom dobu.

O čemu se zapravo radi?

Digitalne vještine, emocionalna inteligencija i kreativnost – ovo su temeljne komponente koje DigitalBee njeguje kroz svoj jedinstveni autorski program pod nazivom “Više od programiranja“. No, ovo nije samo još jedan program; to je putovanje koje inspiriše i oblikuje djecu i tinejdžere, pružajući im alate i samopouzdanje za suočavanje sa novim izazovima koje donosi digitalno doba.

Ubrzo nakon svog osnivanja, DigitalBee je prepoznata kao najbolje mjesto za razvijanje kompetencija potrebnih za uspjeh djece u digitalnom dobu.

U 2021. godini, ova kompanija je postala licencirana obrazovna ustanova, čime je, svojim kreativnim pristupom, unijela osvježenje u obrazovnom sistemu Crne Gore. Nudeći dva programa za obrazovanje odraslih, “Baze Podataka” i “Digitalni Marketing“, DigitalBee ne prati samo trendove digitalne transformacije, već postaje ključni kreator tih trendova.

U nastavku teksta ćemo detaljnije saznati o putovanju koje je DigitalBee prošao, i saznati na koje su to načine doprinijeli razvoju obrazovanja u Crnoj Gori.

Transformacija djece i odraslih u kreatore digitalnog svijeta

Naše sagovornice i osnivačice kompanije članice DigitalBee, Valentina Radulović i Jasna Pejović, sa ponosom kažu da je ono što navedenu kompaniju čini posebnom sveobuhvatan pristup obrazovanju djece, koji je prema njihovim riječima, jedinstven u regionu:

Navedeni edukativni programi namijenjeni su djeci uzrasta između pet i šesnaest godina. Prema riječima naših sagovornica, najmlađi polaznici ulaze u svijet programiranja razvijanjem algoritamskog načina razmišljanja, bez ekrana uz robote prilagodjene njihovom uzrastu. Sa druge strane, stariji polaznici uče programiranje uz programske jezike Scratch, Python, Java Script, App Inventor. Ono što je kod ovog programa specifično jeste što se veoma ozbiljne vještine uče isključivo kroz igru, zbog čega su djeci časovi ujedno zanimljivo i korisno iskustvo.

Sa druge strane, kompanija DigitalBee realizuje kurseve koji su namijenjeni odraslima, a koji za cilj imaju poboljšanje njihovih vještina i sticanje novih, kako bi na što bolji način, u novom digitalnom dobu, oni pronašli svoj karijerni put:

Od preko hiljadu polaznika, do uspješnih studenata i inovatora

Kada su u pitanju dostignuća kompanije DigitalBee, Jasna i Valentina svoje najveće uspjehe, vezuju za dostignuća svojih polaznika:

U nastavku su dodale da su ponosni i na to, što učesnici programa za odrasle koriste stečene vještine u svojim radnim okruženjima, razvijaju svoje biznise ili pomoću stečenih znanja, stvaraju dodatne izvore prihoda.

Postanite kreator promjena: prijave su otvorene

Ukoliko planirate da se priključite DigitalBee programima obrazovanja i postanete dio zajednice koja aktivno oblikuje budućnost u digitalnom svijetu, pravi je trenutak da se prijavite za neki od otvorenih programa.

Ukoliko ste zainteresovani za programe za odrasle, napominjemo da se isti održavaju nekoliko puta godišnje, omogućavajući vam da se pridružite u onom momentu kada vam to najviše bude odgovaralo. Sa druge strane, programi namijenjeni za djecu, poznati kao “Više od programiranja“, startuju sa početkom školske godine – u septembru i februaru. Ovo je prilika za najmlađe da započnu svoje putovanje u digitalni svijet na pravi način i zagospodare digitalnim tehnologijama, a ne one njima.

Za sve informacije o edukativnim programima preporučujemo da posjetite njihovu web stranicu, gdje vas čeka vaš prvi korak ka budućnosti u digitalnom svijetu.

Postanite dio jednog od DigitalBee programa za edukaciju i budite spremni da postanete kreator promjena!