Optimus Consulting u saradnji sa ICT Cortex organizuje besplatnu školu za razvoj pametnih rješenja baziranih na konceptu Internet stvari (IoT) pod nazivom “Optimus Smart Academy”.

Četvoronedjeljnja obuka će se održati u perioduod 20. oktobra do 12. novembra 2021. Polaznici škole su učenici ETŠ „Vaso Aligrudić“ čime se nastavlja podrška ICT Cortex klastera ovoj podgoričkoj srednjoj školi, stavljajući fokus na učenike trećeg razreda koji su već odradili praksu u IT kompanijama, članicama klastera.

Nakon uspješno odrađene prakse, učenici su imali priliku da prezentuju kreirana rješenja tokom obavljanja prakse a najboljima među njima smo dodijelili nagradu sponzora, naše počasne članice Crnogorskog Telekoma – Arduino Classroom Starter Pack.

Kroz ovaj novi projekat, najboljim učenicima ali i onim koji su pokazali izrazito interesovanje za robotiku, želimo pružiti mogućnost sticanja novih znanja o digitalnoj elektronici i primjeni Arduino paketa. Vjerujemo da ćemo ovim dodatno motivisati talentovane učenike da nastave svoje akademsko i profesionalno usavršavanje u ovoj oblasti.“ – saopštili su iz ICT klastera Cortex.

Tokom četvoronedjeljnog kursa polaznici će proći čitav proces u razvoju jednog proizvoda po principu “od ideje do realizacije”. Ovo uključuje analizu potencijalnog problema i kreiranje ideje za realizaciju kroz logičko-matematički pristup. Ideja će se zatim praktično realizovati kroz dizajniranje hardverskih komponenti sistema, 3D modelovanje i štampu, kao i izradu odgovarajuće softverske podrške.

Predavači na Optimus Smart Akademiji su renomirani univerzitetski profesori sa iskustvom iz oblasti metematike, fizike, elektronike i programiranja, kao i saradnici iz prakse.

“U Crnoj Gori postoji mnogo mladih i perspektivnih ljudi koje bi od samog starta trebalo profilisati ka savremenim trendovima iz oblasti ICT-a. Razvoj inovativnih rješenja u ovoj oblasti ima velikog potencijala zbog velike primjenjivosti u svim sferama života. Upravo je koncept Akademije praktičan pristup u razvoju konkretnog sistema koji je praktično primjenjiv i koji se sa daljim usavršavanjima može komercijalizovati i plasirati na tržište (kako domaće, tako i inostrano). Optimus Consulting je za sve polaznike obezbijedio hardverske komponente i podršku u cilju realizacije definisanog projektnog zadatka. Optimus Smart Akademija će od 2022.godine organizovati tromjesečne škole kako za osnovce, tako i za srednjoškolce.” – zaključuju iz kompanije Optimus Consulting