Danas su otvorene prijave za krovni program edukacije članica klastera ICT Cortex (AmplitudoAlicornBild studioCodeusCoinisData DesignDigital BeeLogateOykos DevelopmentOmnitech, Sky Sat) u okviru Cortex akademije. 

“Kao zaseban segment Cortex akademije jesu objedinjeni programi edukacije članica klastera, koji su namijenjeni djeci, studentima, srednjoškolcima ali i svima onima koji žele da se specijaliziraju, prekvalifikuju ili unaprijede postojeća znanja u nekoj od oblasti ICT-a. Preko zvaničnog sajta Cortex akademije, u narednih mjesec dana, svi zainteresovani moći će da se prijave na preko 50 kurseva iz 5 oblasti: projektnog menadžmenta, marketinga, programiranja, softver testiranja i dizajna.“ – saopšteno je iz ICT Cortex-a. 

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem sajta: academy.ictcortex.me do 22.12.2021, nakon čega slijedi proces selekcije, dok je početak edukacije oplaniran za februara 2022. godine. Neki od ponuđenih kurseva su: Programiranje web aplikacija – usmjerenje frontend i backend, Programiranje hardvera, Game development, Osnove web kodiranja, Linux i mrežni administrator, Data Science for Dummies, Deploying of Machine Learning, Digitalni marketing, i brojni drugi. Veći dio kurseva je besplatan, dok se neki i plaćaju. 

Pored kurseva koje će spovesti članice klastera, data je mogućnost prijave na preko 34 online edukativna programa kojima će se moći pristupiti online, preko Cortex platforme. 

Pored krovnog programa edukacije članica klastera, Cortex akademija obuhvatiće i programe koje ICT Cortex inicira i sprovodi samostalno ili sa eksternim partnerima. Svi pomenuti projekti imaće za cilj jačanje korporativnog obrazovanja i pružanje doprinosa obrazovnom sistemu kroz angažman privrede na polju modernizovanja nastavnih planova i edukacije kadra.

Podsjećanja radi, neki od osnivača ICT klastera su učestvovali u izradi nastavnog programa za Elektrotehničku školu, smjer Razvoj web i mobilnih aplikacija, koji je prilagođen potrebama tržišta rada. Prva generacija u ETŠ “Vaso Aligrudić” iz Podgorice, koja je radila po tom nastavnom planu, imala je u priliku da odradi i praksu u kompanijama članicama klastera u trajanju od 7 nedjelja. Pored toga, istim učenicima je pružena prilika i da besplatno pohađaju Optimus Smart akademiju, u okviru koje su se upoznali sa osnovama digitalne elektronike i kreiranju rješenja baziranih na konceptu Internet of Things.

Kao najveći doprinos ICT klastera Cortex u oblasti edukacije jeste i zajedničko učešće ICT Cortexa i ETŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici na projektu koji će dobiti podršku kroz Regional Challenge Fonda. U pitanju je projekat konzorcijuma kojeg čine ETŠ “Vaso Aligrudić”, kao vodeći partner,  IT kompanije, članice klastera ICT Cortex (Bild studio, Amplitudo, Datadesign, Alicorn) kao i preduzeće Mont-inženjering. 

Finansijska podrška koju će obezbijediti Regional Challenge Fond za realizaciju ovog projekta je pola miliona eura, a početak realizacije projekta će biti u toku 2022. godine. Važno je napomenuti da će sva sredstva biti usmjerena na modernizaciju i opremanje škole, dok će članice konzorcijuma obezbijediti mentorstva za učenike, kako bi na taj način pomogli učenicima usvajanje vještina usklađenih sa potrebama tržišta rada.