Potencijal IT industrije dobija sve veću pažnju javnosti, a Crna Gora postaje važna zemlja za IT ulaganja. Koliki je zapravo taj potencijal pokazale su i brojke na današnjoj press konferenciji koju su organizovali ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore i predstavili rezultate ICT istraživanja. 

“Crna Gora bilježi rast ICT sektora kada se analizira broj kompanija, zaposlenih, ali i prihodi i dobit. To je pokazala analiza IT sektora u Crnoj Gori koju je za potrebe klastera ICT Cortex, sprovela konsultantska kuća „CEED Consulting“, a pod pokroviteljstvom Reconomy programa.

Posebno interesantan podatak istraživanja jeste da je izvoz računarskih usluga porastao na rekornih 21% u 2022. godini, dok je 2017. godine iznosio svega 3%.

„Na rast broja kompanija uticao je rat u Ukrajini. Uprkos krizi IT sektor bilježi rast po svim posmatranim parametrima, a IT industrija ostvarila je i rast prihoda. Analiza je pokazala da su kompanije suočene sa nedostatkom kvalifikovane radne snage“, kazala je  Jovana Vujačić ispred kompanije  „CEED Consulting“

Na uzorku od 70 kompanija koje su učestvovale u anketiranju izdvaju se sljedeći zanimljivi podaci:

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić kazala je da je, pored turizma, popljoprivrede i energetike, IT sektor prepoznat kao strateški sektor.

„IT sektor je u prošloj godini imao najveći rast i to nam govori o njegovim potencijalima“, kazala je Drakić.

Statistika pokazuje da broj registrovanih kompanija u ICT sektoru na godišnjem nivou ima konstantan rast. U prošloj godini je registrovano 1.497 kompanija, a od početka ove godine do aprila registrovano je 313 kompanija.

„Tokom posljednjih pet godina se promijenila struktura ICT sektora. Statistika pokazuje da 84 odsto ICT sektora čini IT sektor. U odnosu na druge sektore ICT sektor zavrijedjuje da bude prioritetna privredna grana“, kazala je Nada Rakočević, sekretarka Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija u okviru PKCG . Dodatno je istakla ključne brojke i ukazala na porast broja kompanija 22/21 za skoro 70%, dok je broj zaposlenih povećan za 44%.

Iz klastera „ICT Cortex“ su saopštili da su u prošloj godini ostvareni prihodi u ICT industriji iznosili 602,432,407 miliona eura.

„U odnosu na 2019. godinu ostvaren je neto rezultat preko 100 odsto. Sa rastom ICT kompanija raste i broj zaposlenih koji je bio 30 odsto veći prošle godine u odnosu na 2021. godinu“, kazala je Milena Aković, ispred klastera „ICT Cortex“

Ona je kazala da je potrebno isticati značaj i potencijal IT industrije koji treba da postane strateška grana.

Izvršni direktor kompanije „Čikom”, predsjednik Upravnog odbora ICT Cortex, Vladan Tabaš kazao je da IT sektor raste brzo, ali da ne možemo biti zadovoljni stepenom digitalne transformacije društva.

„IT je napredovao u velikoj mjeri ali je spora digitalna transformacija u Crnoj Gori. Mi ulazimo u digitalni svijet, a možda je prekretnica bila pandemija korona virusa. Kočnica nam je obrazovni sistem koji ne daje kadrove. Nama trebaju kadrovi i zato apelujemo da se mnogo toga promijeni u obrazovnom sistemu Crne Gore“, kazao je Tabaš.